Întâlnire cu asociațiile românești din Spania
Reducerea taxelor consulare, sprijin pentru repatrierea persoanelor decedate, introducerea votului prin corespondenţă sunt câteva din problemele ridicate de românii din Spania la întâlnirea cu parlamentarii români.
Radio România, 01.03.2015, 21:24
O delegaţie a Parlamentului României s-a întâlnit la Madrid cu reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Spania. Reducerea taxelor consulare, sprijin pentru repatrierea persoanelor decedate, introducerea votului prin corespondenţă sunt câteva din problemele ridicate de românii din Spania.
Discuţiile deputaţilor din Comisia românilor de pretutindeni cu reprezentanţii românilor din Spania au fost tensionate, mai ales după ce parlamentarii le-au atras atenţia participanţilor că nu sunt bine organizaţi, transmite corespondentul Radio România la Madrid, Annamaria Damian. Întâlnirea s-a încheiat fără rezultate concrete, însă Mihaela Plopan, de la Asociaţia Românilor din Aranjuez consideră utile astfel de reuniuni: „S-au pus probleme care într-adevăr interesează românii din diaspora, în principal legat de sistemul de asigurări de sănătate, de repatriere, de votul prin corespondenţă.”
Ligia Mihăilă de la Asociaţia Traian se aştepta la o mai bună organizare: „Este greu de evaluat pentru că aşteptăm mai mult din partea unei comisii, dar cred că şi din partea dânşilor este destul de greu dacă vin pentru prima dată şi de fiecare dată problemele sunt destul de dificile şi de grave, iar reuniunea a fost pregătită bine de la început. Era nevoie însă de o pregătire, să fim înştiinţaţi dinainte. Problemele toate care s-au ridicat sunt probleme importante ale comunităţii româneşti. Trebuie să recunoaştem, câteva rezultate sunt şi pozitive, dar minim.”
Cea mai mare problemă a românilor din Spania este, de fapt, lipsa locurilor de muncă şi preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Româneşti, Miguel Fonda Ştefănescu, a precizat că cei care nu contribuie la asigurările sociale nu mai beneficiază de asistenţă medicală. „Eu cred că au multe dezavantaje şi cred că anumite probleme legate de sănătate, cum s-a spus astăzi, în această întâlnire, probleme legate de evidenţa populaţiei care nu mai este valabilă pentru o serie de servicii sociale care înainte erau date la oricare şi acum românii sunt între colectivele cele mai defavorizate.”
În Spania trăiesc peste 700.000 de români, potrivit datelor oficiale, însă 30% dintre ei sunt afectaţi direct de criza economică şi de şomaj.
Annamaria Damian, corespondent la Madrid – Radio România