Inițiativă USR privind sprijinirea învățământului în limba română în Diaspora
Parlamentarii USR de Diaspora, Radu Mihail și Iulian Lorincz, au depus o inițiativă legislativă menită să impulsioneze înființarea de către Ministerul Educației de școli românești în afara granițelor țării, la cererea comunităților.
România Internațional, 08.10.2023, 11:32
Parlamentarii USR de Diaspora, Radu Mihail și Iulian Lorincz, au depus o inițiativă legislativă menită să impulsioneze înființarea de către Ministerul Educației de școli românești în afara granițelor țării, la cererea comunităților.
Totodată, se are în vedere extinderea cursurilor LCCR (de limbă, cultură și civilizație românească) oferite prin intermediul Institutului Limbii Române, prin instituirea obligativității organizării acestor cursuri în comunitățile în care există cereri în acest sens.
Senatorul USR Radu Mihail: În ultimii 15 ani, jumătate de milion de copii români s-au născut în Diaspora. Pentru ei, cea mai puternică legătură pe care o pot avea cu România este cea a limbii române. Cunoașterea limbii și a culturii românești sunt garanții ale păstrării identității naționale. De aceea, este esențial să avem politici educaționale solide pentru copiii români din Diaspora. Îmi doresc ca toți copiii românilor să aibă posibilitatea de a vorbi și de a simți românește, indiferent unde s-ar afla.
De asemenea, conform inițiativei legislative USR, statul român ar urma să sprijine și inițiativele independente, pentru că atât în Europa, cât și pe alte continente, cum ar fi America de Nord, există asociații, organizații de români care au pus pe picioare cursuri de limbă română sau chiar școli românești ce funcționează cu succes și care au nevoie de recunoaștere oficială.
În plus, unitățile de învățământ de tip școală românească din afara granițelor țării vor putea funcționa și ca centre de atestare a cunoașterii limbii române și să elibereze certificate autorizate în acest sens.
Am fost plăcut surprins să întâlnesc zeci de familii cu copii născuți în afara granițelor țării, care vorbesc excelent limba română, chiar dacă aceștia nu au avut posibilitatea să urmeze cu adevărat cursuri de limba română. Acesta este unul dintre motivele pentru care am depus acest proiect de lege în așa fel încât școlile românești din afara granițelor țării să se înființeze cu adevărat la cererea comunităților. Este important ca din noua lege a învățământului să nu lipsească o susţinere puternică şi necondiţionată pentru şcolile româneşti şi învăţământul în limba română pentru copiii din afara graniţelor ţării, precizează deputatul USR Iulian Lorincz.