A VII-a ediţie a Reuniunii lectorilor de limba română din străinătate
La Viena şi Budapesta s-a desfășurat a VII-a ediţie a Reuniunii anuale a lectorilor de limba română din străinătate.
Eugen Cojocariu, 21.05.2017, 20:26
La Viena şi Budapesta s-a desfășurat a VII-a ediţie a Reuniunii anuale a lectorilor de limba română din străinătate.
Manifestarea a fost organizată de Institutul Limbii Române în parteneriat cu Universitatea din Viena şi Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, cu sprijinul Ambasadelor României şi al institutelor culturale româneşti din cele două capitale.
Sub genericul Limba română în lume, manifestarea şi-a propus să dezbată problematica din ce în ce mai variată a predării limbii române ca limbă străină la universităţile din străinătate, prin intermediul reţelei de lectorate de limba, literatura, cultura şi civilizaţie românească, în contextul transformărilor din sistemele de învăţământ superior din întreaga lume, dar şi din perspectiva promovării şi perpetuării limbii române şi a studiilor de românistică ca valoare fundamentală a profilului identitar şi a setului de repere culturale naţionale.
Secretarul de stat în MAE Alexandru Victor Micula a menţionat valoarea de simbol a alegerii celor două Universităţi pentru desfăşurarea ediţiei din acest an a manifestării, două instituţii etalon ale Europei Centrale având profunde legături cu spaţiul românesc, necesitatea cultivării interesului pentru limba și cultura românească şi a subliniat importanţa misiunii lectorilor de limba română. Printre elementele de actualitate ale acesteia, a subliniat oficialul român, se numără şi rolul lectorilor de formatori ai tinerilor care pot deveni adevărați ambasadori ai României, în domeniile lor de activitate.
Reuniunea a cuprins lucrări pe patru secţiuni tematice: lingvistică, literatură, cultură şi civilizaţie, traduceri.
Începuturile predării limbii române în străinătate, la nivel academic, se situează în prima jumătate a secolului al XIX-lea când, la Universitatea din Sankt Petersburg, a fost introdus un curs de limbă română, urmată, în 1863, de Universitatea din Budapesta şi Universitatea din Torino, în 1882 de Universitatea Carolină din Praga şi Universitatea din Zagreb.
În 1999 a fost creată o instituţie specializată, Institutul Limbii Române (ILR), care gestionează lectoratele de limba română, structuri funcţionale în universităţi din străinătate, susţinute de către statul român, în cadrul cărora se predau cursuri de limbă, literatură, cultură şi civilizaţie românească. În baza acordurilor interguvernamentale şi interministeriale şi a protocoalelor interinstituţionale încheiate de ILR cu diferite universităţi, funcţionează 49 de lectorate, cu 50 de lectori, în 29 de ţări din Europa, Asia şi America de Nord.