58 de proiecte au fost înregistrate Programul ”Diaspora Start-Up”
58 de proiecte au fost înregistrate în cadrul Programului Diaspora Start-Up, de stimulare a antreprenoriatului în rândul cetățenilor români din afara țării și a celor reîntorși în țară.
Eugen Cojocariu, 01.12.2016, 19:02
Programul ”Diaspora Start-Up”
58 de proiecte înregistrate în Programul ”Diaspora Start-Up”
58 de proiecte au fost înregistrate în cadrul Programului ”Diaspora Start-Up”, de stimulare a antreprenoriatului în rândul cetățenilor români din afara țării și a celor reîntorși în țară, a informat Ministerul Fondurilor Europene (MFE).
Apelul a fost închis marți, iar programul are o finanțare de 30 milioane euro, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.
Cine a putut aplica la Programul ”Diaspora Start-Up”
Conform MFE, schema de antreprenoriat vizează crearea unei oportunități de reîntoarcere în România pentru cei care doresc să valorifice abilitățile (antreprenoriale și/sau profesionale) dobândite în străinătate prin deschiderea unei afaceri în țară.
Sunt considerate eligibile activitățile care urmăresc încurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin susținerea înființării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană. Persoanele selectate în vederea finanțării planului de afacere vor primi, într-o primă fază, o subvenție în valoare de maxim 10.000 de euro, ca primă de relocare. La momentul semnării contractului de ajutor de minimis cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primește 75% din ajutorul aprobat, reprezentând prima tranșă de finanțare. A doua tranșă de finanțare va fi acordată dacă antreprenorul realizează venituri brute echivalente cu 30% din valoarea primei tranșe.
Apelul a fost dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din România, cu excepția regiunii București-Ilfov. Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 are o alocare totală de 4,326 miliarde euro.