Zgonea: “Românii trebuie să călătorească fără vize în Canada”
O delegaţie de parlamentari români se află în aceste zile în Canada, Ottawa, la invitaţia preşedintelui Camerei Comunelor canadiene, Andrew Scheer.
Lica Manolache, 10.03.2015, 18:45
Printre temele abordate de delegaţia română, în cursul vizitei, s-a numărat şi obligativitatea vizei pentru cetăţenii români de a intra pe teritoriul statului nord-american. În cadrul întrevederii cu ministrul Cetățeniei și Imigrației, Chris Alexander, preşedintele Camerei Deputaţilor a adus argumente pentru care ambele ţări ar avea de câştigat în urma renunţării la viză.
Românii trebuie să călătorească fără vize în Canada. Merităm să nu mai avem vize pentru că medici, profesori, cercetători și alte categorii de profesioniști români, care sunt integrați și respectați în societatea canadiană, au dovedit că cetățenii României sunt responsabili și bine pregătiți, contribuind activ la dezvoltarea socială. De aceea am propus, ca primă etapă, relaxarea sistemului vizelor pentru tinerii cercetători și studenți, dar și pentru oamenii de afaceri români care doresc să exporte produsele noastre direct în Canada, nu prin intermediul SUA, așa cum se întâmplă acum în proporţie covârşitoare”, a spus Valeriu Zgonea.
La iniţiativa lui Corneliu Chișu, deputat canadian de origine română și președintele Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Canadei, împreună cu omologul român, Alexandru Frățean, a fost semnată Declarația comună cu privire la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre forurile legislative din cele două state. De asemenea, delegaţia română a efectuat o vizită la Consiliul Naţional al Cercetării din Canada, unde își desfășoară activitatea mulți români.
“Astăzi am regăsit unul dintre cei mai de succes cercetători din Canada. Bogdan Ciobanu, născut în România și educat de școala românească. Este vicepreşedintele executiv al Consiliului Național al Cercetării din Canada, instituție guvernamentală care lucrează cu peste 10000 de companii, are 3600 de angajați și un buget de 1 miliard de dolari anual. Aici se dezvoltă tehnologii inovatoare în domeniul medical, aeronautic, IT sau nuclear. O echipă puternică de cercetători, printre care se regăsesc și alți români, dovedește importanța cercetării în obținerea unor rezultate economice solide”, a declarant Zgonea la finalul după vizită.
La rândul său, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Angel Tîlvăr, a accentuat importanţa sprijinului necesar din partea autorităţilor canadiene pentru proiectele educaţionale.
O altă temă de interes pentru comunitatea românească din Canada este sprijinul acordat de către statul român, prin intermediul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, proiectelor mediului asociativ românesc din Canada. Ministrul Angel Tâlvar a încurajat reprezentanţii comunităţii să gândească şi să depună un număr mai mare de astfel de proiecte şi a făcut precizări cu privire la simplificarea şi clarificarea procedurii de finanţare pentru iniţiativele asociaţiilor româneşti de peste hotare,
Alături pe preşedintele Camerei Deputaţilor și ministrul pentru românii de pretutindeni, din delegaţia română aflată în aceste zile în Canada mai fac parte deputaţii Mircea Lubanovici (PNL) şi Ştefan Burlacu (Grupul democrat şi popular). Parlamentarii români mai au programate întrevederi cu preşedintele Senatului canadian, Pierre Claude Nolin, preşedintele Comisiei de afaceri externe a Camerei Comunelor, Dean Allison, preşedintele Asociaţiei Parlamentare Canada-Europa, David Tilson, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Ottawa.