”Chipuri ale războiului”, la Cartierul General NATO din Bruxelles
Expoziția corespondentului Radio România Actualități Ilie Pintea, intitulată Chipuri ale războiului, a fost vernisată miercuri, 12 februarie, la Cartierul General al NATO din Bruxelles.
Radio România, 13.02.2020, 01:08
După ce a fost prezentată la Kandahar în 2017, de Ziua Națională a României, la Los Angeles un an mai târziu, la Institutul Cultural Român și la Centrul de Presă al Societății Române de Radiodifuziune, expoziția corespondentului Radio România Actualități Ilie Pintea, intitulată ”Chipuri ale războiului”, a fost vernisată miercuri, 12 februarie, la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Evenimentul a avut loc sub egida Delegației Permanente a României la NATO, cu sprijinul Secretariatului Internațional al NATO, fiind un excelent prilej pentru reflectarea rolului important al Alianței în Afganistan, inclusiv a contribuției României, în perspectiva reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO, care se desfasoara în 12 și 13 februarie la Bruxelles.
La vernisaj au luat parte membri ai delagațiilor statelor aliate și partenere, ai reprezentanțelor militare de la NATO HQ, precum și reprezentanți ai Secretariatului Internațional și Secretariatului Militar Internațional. Expozitia a fost deschisa de ministrul apararii, Nicolae Ciuca, iar despre fotografiile prezentate au vorbit adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoana, si presedintele comitetului militar al NATO, sir Stuart Peach.
Expoziția jurnalistului român cuprinde, în această formulă, 27 de fotografii realizate între 2013 și 2017 în teatrul de operații Afganistan, și îi este dedicată sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, ucis de explozia unei mașini capcană în 2017, la Kandahar. Fotografiile sunt printate la dimensiuni mari, în condiții grafice de excepție, și vor fi donate de autor Delegației Permanente a României la NATO, pentru a ilustra prezența constantă a Radio România, alături de Ministerul Apărării Naționale, la eforturile țării noastre în această zonă de conflict.
”Toată această călătorie, începută în Afganistan, locul unui război de durată în care și țara noastră are partea ei de jertfă și de glorie, nu s-a putut încheia mai bine decât aici, la Cartierul General al NATO, și acesta e felul meu de a da înapoi măcar în acest mod ceva din camaraderia și căldura pe care le-am primit de la militarii pe care i-am cunoscut în teatrul de operații, fie ei români sau din țările aliate.
Fiindu-i dedicată unui militar căzut la datorie, cred că această expoziție ilustrează cel mai bine faptul că acest parteneriat nu este doar un concept abstract ori o colecție de documente, ci este despre oameni, care luptă și mor împreună, cu aceeași misiune: aceea de a aduce pacea. Spunem, prin onorarea unui camarad căzut la datorie, că we are NATO, și cred că fotografiile mele ilustrează acest concept și realizează, în plus, o paralelă între două lumi ce par atât de diferite, dar care coexistă și învață să se înțeleagă”, a spus Ilie Pintea.