Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO
Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat la Bruxelles că militarii români vor fi prezenți în Afganistan și în anul 2018, respectând toate responsabilitățile asumate la nivel aliat.
România Internațional, 09.11.2017, 21:54
În ceea ce privește misiunea NATO din Afganistan, am subliniat rolul important al României ca un contributor semnificativ cu trupe la RSM, precum și menținerea angajamentului pe linia asigurării suportului necesar autorităților de la Kabul în planul stabilizării și dezvoltării profilului și capacității Forțelor Naționale de Securitate și Apărare ale Afganistanului. Totodată, am menționat că militarii români vor fi prezenți, alături de aliații noștri, în Afganistan și în anul 2018, respectând toate responsabilitățile asumate la nivel aliat’, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, la Bruxelles, în cadrul Reuniunii miniștrilor Apărării din statele membre NATO.
Potrivit MApN, discuțiile din cadrul Reuniunii au vizat şi palierului operaţional, incluzând o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic în formatul statelor contributoare la misiunea NATO Resolute Support / RSM din Afganistan, o reuniune a Coaliției Globale împotriva DAESH, organizată de către secretarul american al apărării James Mattis, precum şi o reuniune a statelor contributoare la Comandamentul regional pentru instruire, consiliere și asistență din zona de nord a Afganistanului (TAAC-North), în organizarea Germaniei. În cadrul sesiunii în formatul Resolute Support, incluzând participanţii, contributorii şi beneficiarii acestei misiuni, a avut loc un schimb de opinii pe marginea evoluțiilor situației de securitate din Afganistan și a contribuțiilor aliaților la RSM. Ministrul român al apărării a salutat rolul NATO şi al RSM pentru securitatea Alianței, Afganistanului, dar şi a comunităţii internaţionale, inclusiv în contextul eforturilor de combatere a terorismului.
În ceea ce privește misiunea NATO din Afganistan, am subliniat rolul important al României ca un contributor semnificativ cu trupe la RSM, precum şi menţinerea angajamentului pe linia asigurării suportului necesar autorităților de la Kabul în planul stabilizării şi dezvoltării profilului şi capacităţii Forțelor Naționale de Securitate şi Apărare ale Afganistanului. Totodată, am menționat că militarii români vor fi prezenți, alături de aliații noștri, în Afganistan și în anul 2018, respectând toate responsabilitățile asumate la nivel aliat, a precizat ministrul Mihai Fifor.
Pe timpul desfășurării reuniunii statelor contributoare la Comandamentul regional pentru instruire, consiliere și asistență din zona de nord a Afganistanului (TAAC-North), organizată de Germania, în calitate de națiune coordonatoare, miniștrii aliați ai apărării au avut ocazia să poarte discuții mai aplicate privind situația de securitate în regiune, dar și privind eventuale suplimentări de contribuții ale țărilor aliate.
Agenda de discuții a reuniunii Coaliției Globale anti-DAESH s-a axat cu precădere asupra situației curente de securitate din Irak și Siria și progresele înregistrate în contracararea amenințărilor DAESH. În context, ministrul Mihai Fifor a reiterat sprijinul României pentru eforturile comunității internaţionale în scopul eliminării depline a ameninţărilor DAESH.
Mihai Fifor a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Franţa şi Turcia, Florence Parly, respectiv Nurettin Canikli.
În discuțiile cu ministrul francez al apărării, ministrul român a punctat nevoia continuării demersurilor în vederea asigurării stabilităţii în regiunea Mării Negre, subliniind importanţa prezenţei militare franceze la exerciţii aliate desfăşurate pe teritoriul naţional, pentru asigurarea interoperabilităţii între forţele armate ale celor două state. Cei doi oficiali au apreciat importanţa aprofundării colaborării între statele europene pe linia apărării, inclusiv din perspectiva cooperării structurate permanente (PESCO). Cu acest prilej, ministrul Fifor a subliniat oportunitatea oferită de această iniţiativă pentru consolidarea cooperării în materie de securitate şi apărare, un subiect prioritar de pe agenda europeană.
De asemenea, cei doi miniștri au convenit intensificarea cooperării bilaterale în domeniul educației militare, precum și al medicinii militare, Mihai Fifor precizând, în context, intenția de colaborare în acest sens, în vederea revitalizării și modernizării Institutului Cantacuzino.
Reuniunea bilaterală cu omologul turc a reprezentat o bună ocazie de a schimba opinii cu privire la evoluțiile din regiunea Mării Negre și de a reflecta asupra modalităților concrete de cooperare între România și Turcia, în vederea asigurării stabilității și securității zonei. Cei doi oficiali au convenit asupra coordonării între România și Turcia în avansarea inițiativelor conexe prezenței aliate adaptate din regiunea Mării Negre, cu accent asupra dimensiunii terestre și maritime, mai informează MApN.