Două detaşamente de români s-au întors din Afganistan
În decursul celor șase luni a fost un număr considerabil de atacuri indirecte asupra bazei, acest tip de atac fiind unul dintre cele mai periculoase
Lica Manolache, 25.02.2016, 16:18
Ceremonia de repatriere din Teatrul de Operaţii din Afganistan a detaşamentului International Military Police (IMP) – rotaţia a II-a, şi a echipei Army Institutional Advisory Team (AIAT) a avut loc miercuri, la sediul Batalionului 265 Poliţie Militară din Bucureşti.
În cardul ceremoniei, locotenentul Răzvan Matran, comandant al detașamentului de poliție militară, a prezentat misunea ce tocmai s-a încheiat: „Am asigurat, împreună cu partenerii de coaliție, menținerea unui climat regulamentar de ordine și disciplină militară în baza Bagram și am avut un rol semnificativ în misiunea de menținere a autorității și integrității forțelor dislocate pe aeroportul Bagram. Misiunile specifice de poliție militară desfășurate într-un cadru complex și deseori provocator au confirmat excelenta pregătire a polițiștilor militari români, precum și profesionalismul care ne caracterizează”, a spus locotenentul, citat de Agerpres.
Militarul român a vorbit şi despre pericolele cu care s-au confruntat în Afganistan: În decursul celor șase luni a fost un număr considerabil de atacuri indirecte asupra bazei, acest tip de atac fiind unul dintre cele mai periculoase atât pentru personal, cât și pentru facilitățile din bază, o mare parte dintre acestea lovind baza. Nu s-au înregistrat victime în baza militară Bagram.”
Este o altă cultură, este o țară musulmană, dar pregătirea din țară a contat foarte mult, experiența din alte misiuni internaționale, din Irak, din Afganistan. Este periculos, dar noi suntem militari și nu putem să spunem că nu mergem pentru că ne este frică. Este o misiune pentru care ne pregătim, este o experiență deosebită”, a declarat, la rândul său, comandatul detașamentului Army Institutional Advisory Team, maior Olimpiu Golea.
Militarii din cadrul detaşamentului IMP au fost dislocaţi în teatrul de operaţii în perioada iulie 2015 – februarie 2016, având ca misiune executarea de acţiuni specifice prevenirii şi investigării activităţilor infracţionale, verificarea pasagerilor înainte de îmbarcare în aeronave şi investigarea cauzele accidentelor de circulaţie şi responsabilii acestora. Militarii din echipa AIAT au consiliat personalul din cadrul Armatei Naţionale Afgane încadrat în structuri militare de diferite niveluri, se menţionează în comunicatul MApN.