Proiectul de lege privind bursele de studiu pentru elevii etnici români din Ucraina, aprobat
Pachetul educațional inițiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), dedicat sprijinirii studiului în limba română pentru etnicii români din Ucraina a fost aprobat astăzi, 9 mai 2018, de către Plenul Camerei Deputaților.
România Internațional, 09.05.2018, 23:45
Pachetul educațional inițiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), dedicat sprijinirii studiului în limba română pentru etnicii români din Ucraina a fost aprobat astăzi, 9 mai 2018, de către Plenul Camerei Deputaților cu 252 de voturi pentru, obținându-se unanimitate în cvorumul prezent în sală.
Noutatea majoră a proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.85/2017 pentru modificarea articolului 5 din Legea nr. 299/ 2007 privind sprijinul românilor de pretutindeni, precum și pentru aprobarea unor burse de studiu etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina, constă în faptul că toți elevii etnici români de clasa a-I-a, care studiază limba română sau cu studiul unor materii în limba română, ca limbă maternă, vor primi burse din partea Guvernului României prin intermediul MRP. Cuantumul lunar al burselor este de 200 de lei.
Faptul că acest vot vine într-o zi specială, ziua de 9 mai – Ziua Europei, arată dorința de implicare a Guvernului României în sprijinirea românilor noștri din Ucraina.
Vreau să mulțumesc tuturor colegilor pentru acest vot în unanimitate, acesta arată că fiecare dintre noi își dorește binele și bunăstarea românilor din statul vecin și mai mult, arată faptul că dincolo de orice discuții avem un scop comun, acela de a ne ajuta aproapele. Sperăm ca acest început să fie doar un prim pas către inițiative și demersuri dedicate etnicilor noștri din Ucraina, a declarat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.
Totodată, Ministerul Educației Naționale cu sprijinul MRP va acorda stagii de specializare în România pentru 300 de cadre didactice din școlile românești din Ucraina, în scopul dezvoltării și perfecționării competențelor de predare a limbii române sau în limba română. Stagiile de specializare sunt organizate de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea Dunărea de Jos din Galați.