Românii din Transcarpatia își cer dreptul de a fi români si în acte
Redobândirea cetățeniei române, recunoașterea de către Ucraina a diplomelor de studii efectuate în România și deschiderea unui consulat la Slatina se numără printre doleanțele românilor din Transcarpatia
Radio România, 27.02.2016, 18:29
Redobândirea cetățeniei
române, recunoașterea de către Ucraina a diplomelor de studii efectuate în
România și deschiderea unui consulat la Slatina se numără printre doleanțele
românilor din Transcarpatia (Ucraina) care depun eforturi continue pentru păstrarea
identității naționale.
‘Este oarecum nedrept,
întrucât în baza legii care funcționează în prezent în România. românii nu pot să-și revendice, la nivel oficial,
dreptul de a fi români și în acte, pentru că ei în suflet, în simțiri, în limbă
sunt români autentici, își afirmă identitatea, însă există această barieră care
nu s-a pus doar pe Tisa, s-a pus și la nivel politic. Și atunci avem nevoie de
atitudinea potrivită din partea politicienilor români în acest sens. (…)
Sperăm la o schimbare cât mai rapidă, pentru că sunt sute, dacă nu mii de
dosare, care în acest moment se află la Autoritatea Națională pentru Cetățenie.
Procesul de redobândire stagnează, a fost reluat pentru o perioadă scurtă, însă
lucrurile nu se îndreaptă în direcția pozitivă pentru românii de aici’, au
declarat pentru Agerpres reprezentanții Clubului Maramureșenilor din dreapta
Tisei.
O situatie care ii nemultumeste pe romanii de dincolo de Tisa este nereconoasterea etnicității românești de către autoritățile ucrainene. Mai multe persoane declara ca detin certificate de naștere recente unde la rubrica ‘etnie’ este trecut ‘ucraineană’ în loc de ‘română’, spre deosebire de modul cum se proceda până în urmă cu câțiva ani.
Românii din dreapta Tisei se mai plâng si că, pentru a ajunge în România, au nevoie de o viză pe care o pot obține doar de la consulatul României din Cernăuți, aflat la aproximativ 400 de kilometri, și că se impune deschiderea unui consulat în Transcarpatia.
Nerecunoașterea de către autoritățile ucrainene a diplomelor de studii obținute de românii care și-au făcut studiile în România și care vor să se întoarcă acasă pentru a schimba lucrurile la nivelul comunității este o alta problema adusă în discuție de reprezentații asociațiilor românilor din Ucraina. Se mai solicita creșterea numărului de burse pentru tinerii din dreapta Tisei, manuale scolare imbunatatie calitativ fata de cele actuale editate la Kiev, dar și necesitatea schimburilor de experiență între profesorii români din dreapta Tisei și cei din România, în vederea profesionalizării cadrelor didactice, precum și nevoia deschiderii unor instituții de cultură destinate românilor din regiune si implicit construirea unei case de cultura in Slatina, localitate cu 10.000 de locuitori, si care nu detine o astfel de institutie culturala.
Romanii din Transcarpatia mai spun că trebuie inițiat un dialog între instituțiile românești și românii din dreapta Tisei, despre care afirmă că ‘lipsește cu desăvârșire’ și este nevoie de intensificarea schimburilor culturale cu România.
Conform recensământului din 2001, comunitatea românească din Transcarpatia numără 32.000 de persoane, dar reprezentanții asociațiilor românești spun că, în realitate, numărul este mult mai mare.