97 de ani de la Unirea cu Basarabia
Diplomația de la București a marcat vineri, 27 martie, aniversarea a 97 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Unire a Basarabiei cu Regatul României.
Lica Manolache, 28.03.2015, 18:49
Diplomația de la București a marcat vineri, 27 martie, aniversarea a 97 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Unire a Basarabiei cu Regatul României. Într-un comunicat de presă, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a reamintit valorile împărtășite de locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului:
“În acele momente de cumpănă, în care se scria istoria întregului continent, a fost făcută alegerea clară pentru afirmarea valorilor comune locuitorilor de pe cele două maluri ale Prutului, pentru împlinirea idealurilor de libertate și demnitate, pentru desăvârșirea proiectului național.
În prezent, cetățenii Republicii Moldova au făcut alegerea clară pentru revenirea și integrarea deplină în familia democratică europeană. Acest proiect politic – cel mai ambițios și mai curajos de la proclamarea independenței statului vecin – se construiește zi de zi, sub ochii noștri, pe baza efortului și voinței populare, pe baza alegerii libere a cetățenilor Republicii Moldova. Acest proiect politic este astăzi esența Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Moldova”, sunt cuvintele șefului diplomației românești.
Tot vineri, ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit cu premierul moldovean, Chiril Gaburici, precum și cu șeful statului, Nicolae Timofti.
Premierul Gaburici a remarcat importanţa relației cu România și a menționat faptul că Republica Moldova îşi dorește să beneficieze, în efortul de asimilare a standardelor şi aplicare a reformelor, de experiența României, în special din perioada pregătirii pentru aderarea la Uniunea Europeană. Șa rândul său, oficialul român l-a asigurat pe interlocutorl său de deschiderea României în oferirea de asistenţă şi expertiză, în ceea ce privește aderarea și integrarea Republicii Moldova în UE.
Și președintele Nicoale Timofti a remarcat sprijinul oferit de țara noastră pentru parcursul pro-european al statului vecin. Cei doi oficiali au agreat asupra importanţei pe care o au mass-media şi învăţământul de limba română în Republica Moldova şi şi-au exprimat speranţa că acestea se vor dezvolta şi diversifica, inclusiv prin intermediul proiectelor sprijinite de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.