Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Rulouri boiereşti

Ospeţele boiereşti din principatele române reprezenta o ocazie de a arăta invitaţilor cât de bogat este proprietarul casei în care erau organizate astfel de evenimente.

Rulouri boiereşti
Rulouri boiereşti

, 12.01.2024, 10:52


Ospeţele boiereşti din
principatele române reprezenta o ocazie de a arăta invitaţilor cât de bogat
este proprietarul casei în care erau organizate astfel de evenimente. Invitaţii
erau nevoiţi să facă faţă unei duble provocări. Pe de o parte, mâncărurile erau
săţioase, pe de altă parte erau servite până la 60 de feluri de mâncare, iar
invitaţii erau obligaţi să mănânc tot ce li se aducea. Pe la jumătatea
secolului al 19-lea, pe măsură de la curţile boiereşti au început să apară şi
bucătari din vestul Europei, a aloc loc o modificare a meniului, cu mai puţine
preparate şi cu influenţe din occident. În caietele de reţete de la curţile
boiereşti erau notate cu grijă, nu numai cantităţile de legume şi carne, dar şi
modalitatea de preparare, precum şi condimentele folosite, iar în timp au fost
consemnate reţete tot mai rafinate.


Dintre reţetele de sfârşit
de secol 19 din Moldova, am remarcat două care se bezează pe carne tocată de
porc şi de vită. Avem nevoie de jumătate de kg de carne de porc, cu grăsime şi
de jumătate de kg de pulpă de vită. Carnea trebuie trebută prin maşina de tocat
după care poate fi folosită atât pentru pregătirea unei rulade de cartofi, cât
şi pentru umplerea unor rulouri din şuncă de porc.


Pentru ruladă, mai avem nevoie de două kg de
cartofi pe care îi curăţăm, îi mărunţim şi îi punem la fiert. Transformăm
cartofii într-un piure mai tare, pe care îl amestecăm cu 100 de grame de unt.
Carnea tocată în amestec, de porc şi de vită, o amestecăm cu două ouă cu mărar
şi frunze de pătrunjel tocate mărunt. Adăugăm piper măcinat şi sare după gust.
În trecut, piureul era întins pe un şervet după care era rulat, însă în zilele
noastre, este de ajuns o folie de aluminiu. Întindem piureul, iar deasupra lui,
amestecul de carne tocată, după care rulăm folia de aluminiu pe care o strângem
la capete. Punem rulada astfel obţinută în cuptor, la foc mediu, pentru circa
jumătate de oră. După aceea, trebuie să desfacem folia cu grijă, feliem rulada
şi o servim caldă, cu puţin suc de roşii deasupra.


Pentru rulourile din şuncă, umplute cu carne
tocată, ingredientele sunt puţin diferite. Amestecăm carnea tocată cu două ouă,
cu câţiva căţei de usturoi transformaţi în mujdei, cu puţin pesmet şi
condimentăm cu piper şi punem sare după gust. Modelăm compoziţia ca la mititei,
după care punem această carne tocată pe felii de şuncă pe care le rulăm. Ungem
o tavă cu puţin ulei şi punem aceste rulouri. Pentru aspectul estetic, ungem
aceste roluri cu un ou bătut şi presărăm seminţe de floarea soarelui sau de
dovleac. Punem tava în cuptorul deja încălzit şi o lăsăm circa 30 de minute, la
foc mediu spre mic. Rolurile pot fi servite calde, ca aperitiv.

RadioRomaniaInternational · Secretele bucătăriei româneşti – 12.01.2024
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company