Preparate la grătar
Românii şi-au făcut un obicei de a ieşi la iarbă verde, iar unii dintre ei să îşi instaleze grătarele în zone special amenajate.
Ștefan Baciu, 28.04.2023, 17:20
În perioada dintre 23 aprilie, când este sărbătoarea Sfântului Gheorghe şi 21 mai, când este sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi
Elena, crescătorii de oi din
spaţiul românesc se adunau, conform
tradiţiei, în diferite zone pentru a stabili locurile din zona montană unde
vor fi organizate stânele în perioada verii şi pentru a decide cine vor fi cei
care vor păzi oile. Datorită acestui vechi obicei pastoral, au
apărut, în timp, şi serbările câmpeneşti, iar de aici
şi până la obiceiul de a ieşi la sfârşit de săptămână în aer liber, la grătar
nu a fost decât un pas mic.
Românii şi-au
făcut un obicei de a ieşi la iarbă verde, iar unii dintre ei să îşi instaleze
grătarele în zone special amenajate. Pe grătarul cu cărbuni obişnuiesc să pună
carne de porc sau de pui, cârnaţi şi tradiţionalii mititei. De luat în
considerare este şi varianta de a pune pe grătar un peşte, precum scrumbia, un
peşte sezonier care numai în perioada primăverii poate fi prins în plaselele
pescăreşti, atunci când migrează pe Dunăre.
Frigăruile
constituie, de asemenea, o variantă tentantă, chiar dacă necesită ceva mai mult timp de pregătire. Avem
nevoie de un kg de ceafă de porc sau, în orice caz, de carne împănată cu puţină grăsime, pe care o tăiem în cuburi
cu latura de circa 3 centimetri. Pe ţepuşe de lemn, cu o lungime de circa 30 de
centimetri înfigem pe rând
bucăţi de carne, foi de ceapă şi, de ce nu?, pălării de ciuperci sau suviţe de ardei gras. Ţepuşele se aşează pe
grătar, deasupra jarului, şi, din când în când, trebuie rotite pentru a se
rumeni uniform. Se servesc calde, cu garnitură de cartofi prăjiţi şi, desigur,
cu bere bine răcită.
Nimic nu se comparăînsă cu mititeii la grătar. Mititeii sunt revendicaţi de bucătăria românească, dar au
echivalent şi în bucătăria
balcanică. Făcuţi din carne tocată de porc, de vităşi de oaie, amestecată cu mai multe condimente, mititeii au acelaşi
mod de prepapare cu kebap-ul
turcesc, dar seamănă izbitor cu un preparat sârbesc numit cevapcici. Se consumă cu pâine şi muştar, alături de o bere rece.