Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri cu carne de miel

Stufatul de miel este o mâncare foarte gustoasă, pregătită în perioada zilelor de Paşte sau ulterior.

pulpa-de-miel-foto-m-chirita-rri
pulpa-de-miel-foto-m-chirita-rri

, 21.04.2023, 17:53

Stufatul de miel este o
mâncare foarte gustoasă, pregătită în
perioada zilelor de Paşte sau ulterior. De obicei, se folosesc coaste de miel
sau o pulpă de miel, pentru 4 … 6 porţii având nevoie de un kg şi jumătate de
carne. Ne mai trebuie 15 fire de ceapă verde, 15 fire de usturoi verde şi suc
de roşii sau bulion. Punem
puţin ulei într-o tigaie şi prăjim uşor carnea de miel. Tăiem transversal
firele de ceapă şi de usturoi în bucăţi de câţiva centimetri, eventual şi pe
lungime dacă firele sunt prea groase, după care le călim uşor în tigaie. Într-o
cratiţă mai încăpătoare punem laolaltă coastele de miel, ceapa şi usturoiul şi
turnăm suc de roşii. Amestecăm şi punem vasul în cuptor, la foc potrivit, circa
jumătate de oră. În continuare, adăugăm puţin vin roşu, sare şi piper după gust
şi mai lăsăm vasul în cuptor pentru circa 10 minute, după care stufatul poate
fi servit.


Dacă avem la dispoziţie carne de miel,
dar nu avem ceapă şi usturoi verde, atunci putem folosi alte legume pentru a
obţine o tocăniţă. La un kg de carne de miel, ne mai trebuie 8 … 10 cartofi
medii, două cepe, suc de roşii şi o legătură de pătrunjel. Se curăţă şi se
spală cepele, după care se toacă mărunt, iar carnea se taie în cubuleţe. Toate
se pun într-o cratiţă, în care se toarnă apă şi se lasă la fiert. Se adaugă
cartofii, tăiaţi în cubuleţe, iar după circa 20 de minute se condimentează cu
piper măcinat şi se presară sare după gust. După ce am luat cratiţa de pe foc,
presărăm frunze tocate de pătrunjel.


Mâncărurile deja prezentate sunt pregătite, de
obicei, din carnea de miel care nu a fost folosită pentru preparatele de Paşte.
Un preparat deosebit este obţinut însă din cotlete de miel. Avem nevoie
de un kg de cotlet şi de un kg de spanac. După ce am fiert spanacul, îl pasăm
şi îl transformăm în piure. Cotletul de miel trebuie porţionat şi apoi pregătit
ca pentru şniţele. Presărăm puţin cimbru măcinat, piper măcinat şi puţină sare
pe bucăţile de cotlet, care trebuie să fie subţiri, după care punem la mijloc
spanac şi rulăm felia de carne. Rulourile astfel obţinute se pun apoi într-o tavă
potrivită, unsă cu ulei, adăugăm puţin vin după care tava se pune în cuptor, la
foc mediu pentru circa jumătate de oră, până când se rumenesc. Până atunci,
rulourile trebuie stropite, din când în când, cu sosul din tavă. Se servesc
calde.

Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company