Mâncăruri cu carne de miel
Stufatul de miel este o mâncare foarte gustoasă, pregătită în perioada zilelor de Paşte sau ulterior.
Ștefan Baciu, 21.04.2023, 17:53
Stufatul de miel este o
mâncare foarte gustoasă, pregătită în
perioada zilelor de Paşte sau ulterior. De obicei, se folosesc coaste de miel
sau o pulpă de miel, pentru 4 … 6 porţii având nevoie de un kg şi jumătate de
carne. Ne mai trebuie 15 fire de ceapă verde, 15 fire de usturoi verde şi suc
de roşii sau bulion. Punem
puţin ulei într-o tigaie şi prăjim uşor carnea de miel. Tăiem transversal
firele de ceapă şi de usturoi în bucăţi de câţiva centimetri, eventual şi pe
lungime dacă firele sunt prea groase, după care le călim uşor în tigaie. Într-o
cratiţă mai încăpătoare punem laolaltă coastele de miel, ceapa şi usturoiul şi
turnăm suc de roşii. Amestecăm şi punem vasul în cuptor, la foc potrivit, circa
jumătate de oră. În continuare, adăugăm puţin vin roşu, sare şi piper după gust
şi mai lăsăm vasul în cuptor pentru circa 10 minute, după care stufatul poate
fi servit.
Dacă avem la dispoziţie carne de miel,
dar nu avem ceapă şi usturoi verde, atunci putem folosi alte legume pentru a
obţine o tocăniţă. La un kg de carne de miel, ne mai trebuie 8 … 10 cartofi
medii, două cepe, suc de roşii şi o legătură de pătrunjel. Se curăţă şi se
spală cepele, după care se toacă mărunt, iar carnea se taie în cubuleţe. Toate
se pun într-o cratiţă, în care se toarnă apă şi se lasă la fiert. Se adaugă
cartofii, tăiaţi în cubuleţe, iar după circa 20 de minute se condimentează cu
piper măcinat şi se presară sare după gust. După ce am luat cratiţa de pe foc,
presărăm frunze tocate de pătrunjel.
Mâncărurile deja prezentate sunt pregătite, de
obicei, din carnea de miel care nu a fost folosită pentru preparatele de Paşte.
Un preparat deosebit este obţinut însă din cotlete de miel. Avem nevoie
de un kg de cotlet şi de un kg de spanac. După ce am fiert spanacul, îl pasăm
şi îl transformăm în piure. Cotletul de miel trebuie porţionat şi apoi pregătit
ca pentru şniţele. Presărăm puţin cimbru măcinat, piper măcinat şi puţină sare
pe bucăţile de cotlet, care trebuie să fie subţiri, după care punem la mijloc
spanac şi rulăm felia de carne. Rulourile astfel obţinute se pun apoi într-o tavă
potrivită, unsă cu ulei, adăugăm puţin vin după care tava se pune în cuptor, la
foc mediu pentru circa jumătate de oră, până când se rumenesc. Până atunci,
rulourile trebuie stropite, din când în când, cu sosul din tavă. Se servesc
calde.