Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Aperitive pentru masa de Florii

Până la Paştele ortodox care în acest an este la 16 aprilie, în această duminică, de Florii, este dezlegare la peşte.

Aperitive pentru masa de Florii
Aperitive pentru masa de Florii

, 07.04.2023, 15:15

Până la Paştele
ortodox care în acest an este la 16
aprilie, în această duminică, de Florii, este dezlegare la peşte.
Peştele poate fi servit sub forma celor mai simple preparate, borş de peşte,
peşte prăjit sau saramură până la preparate sofisticate, cu sosuri rafinate. Vă
oferim câteva sugestii pentru a pregăti o masă festivă de Florii, alcătuită din
aperitive şi mâncăruri din peşte.


Pentru aperitive putem folosi peşte
afumat. De exemplu, fileul afumat de crap sau de macrou poate fi
pus pe o felie de pâine pe care am întins un strat subţire de unt. Deasupra
bucăţii de peşte se pot pune rondele de ceapă sau de măsline. Tartinabilă este
şi pasta de peşte pe care o putem pregăti foarte uşor. Avem nevoie de un kg de
peşte afumat. După ce îndepărtăm oasele şi pielea, amestecăm cu 100 de grame de
unt, adăugăm zeama de la o lămâie şi omogenizăm. Pentru aspectul estetic,
această pastă de peşte poate fi pusă şi în forme de minitarte, făcute din aluat
crocant. Peştele afumat poate fi combinat şi cu zacuscă. Peste zacusca cu care
am umplut minitartele se pot pune mici bucăţi de peşte afumat, cu sau fără o
felie subţire de lămâie.


La fel de repede poate fi pregătită o salată din peşte
afumat cu cartofi fierţi, tăiaţi în cubuleţe, cu o ceapă tăiată solzişori şi cu
un măr tăiat în felii subţiri. Adăugăm mici bucăţi de peşte afumat, zeama de la
jumătate de lămâie şi sare după gust. Amestecăm totul într-un bol, iar această salată poate fi servită imediat. Putem
face un dressing din smântână pe care să îl turnăm peste această salată. În
cazul în care smântâna este foarte groasă, o încălzim puţin într-un vas şi
adăugăm puţin piper măcinat, precum şi mărar tocat mărunt.


Tot la
aperitive poate fi pregătită o plăcintă cu carne de pește, pbținută numai din
carne de peşte alb, adică şalău sau ştiucă. După dezosare, trecem prin maşina
de tocat bucăţile de peşte. Mai avem nevoie de ceapă şi de morcovi pe care îi
curăţăm şi îi tocăm mărunt. Călim legumele în unt sau ulei. Punem în tigaie
morcovii, apoi ceapa şi le rumenim. Le lăsăm să se răcească, apoi amestecăm
legumele cu carnea tocată de peşte, adăugăm piper şi sare. Spargem două ouă şi
le adăugăm în acest amestec pe care îl omogenizăm. Pe o foaie de plăcintă,
întindem umplutura, rulăm şi punem apoi plăcinta într-o tavă unsă cu puţin ulei
sau cu unt. Rulourile de plăcintă trebuie unse, de asemenea, şi pe partea
superioară. Lăsăm tava în cuptor la foc mic, circa 45 de minute. Plăcinta poate
fi servită caldă sau rece.

Foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Somn la grătar
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn
Foto: Neha Deshmukh / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 16 august 2024

Mâncăruri cu bame

În pieţele din România pot fi cumpărate bame în stare proaspătă. Acest Bamele pot fi găsite şi în magazine, în stare congelată sau...

Mâncăruri cu bame
Păstrăv / Foto: Masaaki Komori / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 09 august 2024

Păstrăv la cuptor

Preparatele din păstrăv se găsesc în meniurile multor pensiuni şi restaurante din România, unele dintre ele amenajate chiar în apropierea sau...

Păstrăv la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 02 august 2024

Vinete la cuptor

În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special sub formă de salată. Vinetele au pătruns în...

Vinete la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 iulie 2024

Clătite cu dulceaţă de smochine

Mii de clătite vor fi preparate pentru turişti la un festival organizat la sfârşitul acestei săptămâni în staţiunea Moneasa din judeţul...

Clătite cu dulceaţă de smochine
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 iulie 2024

Ardei copţi

Un deliciu gastronomic al verii îl reprezintă ardeii copţi. Aceştia pot fi pregătiţi şi prezentaţi în mai multe variante. Prepararea salatei...

Ardei copţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 iulie 2024

Calcan la cuptor

De asemenea, lacurile şi canalele deltei au o incredibilă claritate a apei care permite vizitatorilor să observe plantele subacvatice şi...

Calcan la cuptor

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company