Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Bucate de Lăsata Secului

Credincioşii ortodocşi intră în curând în postul Paştelui, o perioadă de 7 săptămâni în care, cu excepţia unor zile când este dezlegare la peşte, aceştia consumă doar mâncăruri din vegetale.

Bucate de Lăsata Secului
Bucate de Lăsata Secului

, 17.02.2023, 15:15

Credincioşii
ortodocşi intră în curând în postul Paştelui, o perioadă de 7 săptămâni în
care, cu excepţia unor zile când este dezlegare la peşte, aceştia consumă doar mâncăruri din vegetale. Intrarea în
postul Paştelui este marcată printr-o reunire a familiei, la masa de Lăsata
Secului. Conform tradiţiei, copiii îşi vizitează părinţii sau rudele mai în vârstă, iar finii trebuie săîi viziteze pe naşi. Există multe
obiceiuri, foarte multe superstiţii, dar şi o masă cu multe preparate, unele rituale, precum piftie,
grâu fiert şi plăcinte. În partea sudică a României, Lăsata Secului este
însoţită de un obicei numit baterea alviţei, în cursul căruia copiii şi tinerii,
cu mâinile la spate, încearcă să prindă cu gura o bucată de alviţă care este
legată cu o sfoară şi trecută prin faţa lor.


În
sâmbăta de dinainte de Lăsata Secului, conform tradiţiei, sunt Moşii de
iarnă, o zi în care se dă de pomană răcituri, mâncare din carne de porc sau de
pasăre, sarmale şi colivă. Fiind asociată cu mâncarea, acest obicei – Moşii de
iarnă – este cunoscut în Oltenia şi sub
numele de Moşii de piftii, iar în Moldova i se spune Moşii de carne sau
Moşii de cârnelegi.


Pentru
această zi se poate pregăti, de exemplu, pulpă de porc la tavă. Presupunem că avem o
bucată de carne de circa 2 kg pe care o tăiem în felii groase de un deget.
Crestăm aceste felii la margine, din loc în loc, pentru a evita curbarea
acestora în timpul coacerii în cuptor. Aşezăm aceste felii, pe un singur strat,
într-o tavă. În tavă turnăm puţină apă, atât cât să acopere feliile de carne,
precum şi puţin bulion. În tavă punem şi câţiva căţei de usturoi, tocaţi
mărunt, cimbru mărunţit şi piper şi lăsăm la cuptor la foc mediu spre mic circa
trei sferturi de oră. Dacă în acest timp nivelul sosului scade prea mult,
atunci se mai poate adăuga puţin suc de roşii sau, de ce nu?, un pahar de vin.
Friptura de porc la tavă poate fi servită cu piure de cartofi şi cu salată de
murături.


Înainte de a fi
pregătită, pulpa de porc poate fi lăsată într-un baiţ, ceea ce o va face mai
fragedă. Astfel, în tava în care vom pregăti friptura la cuptor, vom întinde
feliile de carne într-un singur strat şi le acoperim cu vin roşu în care punem
şi condimente. Avem nevoie de o căpăţână de usturoi ai cărei căţei îi curăţăm
şi îi mărunţim, de câteva fire de cimbru sau cimbru mărunţit, piper măcinat,
două foi de dafin şi puţină sare. Lăsăm carnea în baiţ timp de câteva ore, apoi
o pregătim în cuptor, după care poate fi servită cu piure de cartofi şi cu
salată de murături.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company