Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Chiftele, pârjoale şi hamburgeri

În urmă cu câteva zile, mai precis sâmbătă, 28 mai, americanii au marcat Ziua Naţională a Burgerului.

Chiftele, pârjoale şi hamburgeri
Chiftele, pârjoale şi hamburgeri

, 03.06.2022, 15:08

În urmă cu câteva zile, mai precis sâmbătă,
28 mai, americanii au marcat Ziua
Naţională a Burgerului. A devenit popular şi în România, unde, fie că i se spune
burger, hamburger sau cheeseburger, a devenit vedeta restaurantelor de tip
fast-food, fiind consumat, de obicei, cu cartofi prăjiţi. Deşi este considerat
un preparat specific bucătăriei americane, se pare că îşi are originile în
Europa, mai exact în oraşul german Hamburg, de unde şi numele de hamburger. Pe
măsura creşterii imigraţiei germane, în Statele Unite au apărut în a doua
jumătate a secolului al 19-lea restaurante care ofereau o friptură de vită în
stilul Hamburg. Pe lângă hamburger, România a adoptat din Serbia un preparat numit
pleşcaviţa, care se bucură de asemenea, de popularitate, fiind preparat însă şi
cu carne de porc.


Chiar dacă sunt serios concurate de hamburger,
chiftelele sunt în continuare în topul preferinţelor românilor. Sunt preparate
din carne tocată sau din legume, cu formă rotundă, aplatizată sau alungită şi
sunt prăjite în ulei, în tigaie sau ceaun. Dacă sunt rotunde sunt numite
chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate
spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt aplatizate şi alungite, atunci sunt
numite pârjoale. Denumirea provine din limba turcă, köfte, însă, spre deosebire de
Turcia unde conţin carne de miel, oaie sau vită, în spaţiul românesc chiftelele
au în compoziţie carne de porc sau chiar de peşte, în special în zona dunăreană
şi a Deltei Dunării.


Un preparat specific
Moldovei îl reprezintă pârjoalele. Avem nevoie de un kg de carne tocată, fie de
porc, fie de vită, fie amestec, de 2…3 felii de pâine, de două cepe de mărime
potrivită, de 4 ouă, de mărar, sare,
piper. Carnea tocată trebuie amestecată cu feliile de pâine, anterior înmuiate
în apă şi apoi stoarse. Se adaugă ceapa tocată, mărarul, de asemenea, tocat,
puţin piper măcinat şi sare după gust, după care se amestecă. În compoziţie
sunt adăugate două ouă care au rolul de a lega acest amestec. Amestecul se
porţionează apoi în aşa-numitele pârjoale, care au mărimea unui şniţel. Aceste
pârjoale cu adevărat moldoveneşti se dau prin făină, prin ouă bătute ca pentru
omletă şi apoi prin pesmet, după care se prăjesc pe ambele părţi. Pârjoalele pot
fi servite împreună cu o garnitură precum iahnia de fasole sau piure de
cartofi.


Chifteluţele din carne de porc sunt uşor de
preparat. Avem nevoie de un kg de carne de porc, de câteva felii de pâine, de
un ou, de o căpăţână de usturoi, de o legătură de pătrunjel şi una de mărar, de
făină, ulei, piper şi sare. Feliile de pâine se înmoaie în apă şi apoi sunt
stoarse, după care le trecem prin maşina de tocat împreună cu carnea. Curăţăm
şi pisăm usturoiul, după care îl amestecăm cu carnea tocată, cu pâinea, cu un
ou crud şi cu verdeaţa, tocată mărunt. Condimentăm cu piper şi adăugăm sare
după gust. După omogenizarea compoziţiei, cu mâna udă modelăm chifteluţe
rotunde pe care le rostogolim prin făină şi apoi le prăjim în ulei, la foc
iute. Pot fi servite ca aperitiv, pe un platou cu gustări calde sau reci.
Atunci când sunt pregătite cu sos, pot fi servite ca fel principal împreună cu
piure de cartofi.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company