Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Banat

Banatul are o gastronomie distinctă, puternic influenţată de cea austro-ungară.

Mâncăruri din Banat
Mâncăruri din Banat

, 20.05.2022, 16:16

Banatul are o gastronomie distinctă, puternic influenţată de cea austro-ungară. Cumva
este apropiată de gastronomia din Transilvania, însă în gastronomia Banatului
întâlnim şi influenţe meridionale, datorită apropierii geografice de Grecia şi
Italia, dar mai cu seamă datorită vecinătăţii cu Serbia. Bucătăria bănăţeană se
remarcă prin mâncăruri cu multe grăsimi, dar hrănitoare şi gustoase. Se foloseşte
preponderent carnea de porc, de vită sau de pui, legumele sunt călite în untură
sau în ulei, iar la sosuri se foloseşte făina pentru ca acestea să fie mai
consistente. Se folosesc condimente precum piperul, cimbrul, boiaua de ardei şi
chimenul. Preparatele din carne de porc, servite ca aperitiv împreună cu un
pahar de răchie, cârnaţii sau sarmalele cu varză, ‘mari cât pumnul fac parte
din zestrea gastronomică a Banatului.


Caracteristică Banatului este zupa, adică supa cu carne de pasăre şi cu tăiţei de casă, servită în mod tradiţional la sfârşit de
săptămână, atunci când familia se reuneşte la masă. Conform tradiţiei, se
foloseşte o pasăre de curte, iar tăiţeii, în formă de romb sau dreptunghiulară,
sunt pregătiţi în casă, cu făină şi cu ou.


Pentru că este perioada
cartofilor noi, vă propunem o reţetă din Banat – cartofi sau, folosind un
regionalism, crumpi noi fripţi cu chiftele şi sos de mărar. Cartofii noi
trebuie spălaţi bine, nu li se îndepărtează coaja, eventual sunt frecaţi cu
puţină sare grunjoasă. Separat se fac chiftelele din jumătate de kg de carne
tocată de porc, din două cepe, o legătură de pătrunjel, o căpăţână de usturoi,
un ou. Carnea tocată se amestecă cu cepele, tocate mărunt, cu oul şi cu frunze
tocate de pătrunjel şi cu usturoiul zdrobit, obţinând o pastă consistentă.
Prăjim cartofii în ulei, apoi în acelaşi vas chiftelele pe care le-am trecut
anterior prin făină. Separat se face sosul de mărar. Astfel, se toacă mărunt o
ceapă mică, se căleşte în ulei, se adaugă apoi o lingură de făină, mărarul,
tocat mărunt, apoi se stinge în puţină apă şi se lasă să fiarbă până se
îngroaşă. Acest sos se pune peste cartofii prăjiţi, alături de câteva chiftele.


Tot din zona Banatului este o reţetă cu denumire
de origine: ceapă umplută ca la Caransebeş. După ce li se scot foile uscate de
la suprafaţă, cepele, de mărime mijlocie, se pun la fiert întregi. Se lasă să
se răcească, după care se dau la rece şi li se scoate miezul. În interiorul
cepelor se pune o umplutură din nuci mărunţite, jumătăţi de măsline, miez de
ceapă, frunze tocate de pătrunjel, pâine înmuiată în apă, piper măcinat şi
sare. Separat, se pregăteşte un sos făcut din făină rumenită în ulei încins,
care este stins cu o lingură de bulion şi cu puţin vin alb. Acest sos este
turnat în vasul în care sunt cepele umplute. Deasupra se mai toarnă puţină
smântână.

Poale-n brâu (Foto: Mariana Chiriță/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 februarie 2025

Mâncăruri din Moldova

În această ediţie vă prezentăm câteva preparate specifice bucătăriei din Moldova (provincie situată în estul României, în exteriorul...

Mâncăruri din Moldova
Foto: MaciejRudnicki / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 ianuarie 2025

Cârnaţi bănăţeni

Banatul are o gastronomie distinctă, dar apropiată totuşi de cea din Transilvania, pentru că ambele provincii au făcut parte până la...

Cârnaţi bănăţeni
Foto: RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 ianuarie 2025

Şalău la cuptor

Răpitor de apă dulce, şalăul (Sander lucioperca – lat., pikeperch – eng. Zander – ger.) este unul dintre peştii cu carne albă,...

Şalău la cuptor
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 ianuarie 2025

Peşte gătit ca la Brăila

Diversitatea etnică a Brăilei s-a reflectat şi în gastronomia locală. Evreii obişnuiau să facă rasol de ştiucă cu legume, iar ruşii...

Peşte gătit ca la Brăila
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 ianuarie 2025

Conservarea cărnii de porc

După sacrificarea rituală în ziua de Ignat, porcul nu era consumat integral în perioada Crăciunului. În gospodăria de altădată, lipsită de...

Conservarea cărnii de porc
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 ianuarie 2025

Ciorbă de potroace

Se apropie Boboteaza şi Sf.Ion și, totodată, sfârșitul sărbătorilor de iarnă, o perioadă marcată de întâlniri cu familia şi cu...

Ciorbă de potroace
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 decembrie 2024

De Revelion

Dacă până în urmă cu 35 de ani, după căderea regimului comunist, românii marcau, în mod tradiţional, trecerea în Noul An printr-o...

De Revelion
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 decembrie 2024

Pe masa de Crăciun

Îi ziua de Ignat (20 decembrie), în România are loc sacrificarea rituală a porcului, din care vor fi obţinute preparatele tradiţionale pentru...

Pe masa de Crăciun

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company