Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mucenici

La 9 martie, în calendarul creştin ortodox este marcată sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia (Armenia), iar în cel romano-catolic cei 40 de ostaşi capadocieni martiri.

Mucenici
Mucenici

, 03.03.2022, 15:00

La 9 martie, în calendarul
creştin ortodox este marcată sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia
(Armenia), iar în cel romano-catolic cei
40 de ostaşi capadocieni martiri. În România există tradiţia ca femeile să
pregătească mucenici, colaci din făină, copţi în cuptor sau fierţi în apă.
Mucenicii au forma cifrei 8, de la soldaţii creştini care s-au luat în braţe
pentru a nu îngheţa de frig în apa lacului în care, din cauza credinţei lor, au
fost pedepsiţi să stea de către guvernatorul roman. Tradiţia era ca femeile să
pună la copt 40 de forme din aluat, numite mucenici sau sfinţişori, iar
bărbaţii să bea 40 de pahare de vin roşu. Scoşi din cuptor, mucenicii erau unşi
cu miere, deasupra lor se presăra miez de nucă, iar apoi erau împărţiţi mai
ales copiilor din vecini.


În Moldova, mucenicii sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi
nucă, în timp ce în Muntenia şi Dobrogea (provincii istorice din sudul,
respectiv sud-estul României), aceştia au aceeaşi formă, dar dimensiuni mai
mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr.


Pentru mucenicii copţi,
trebuie pregătit un aluat de cozonac pentru care avem nevoie de un kg de făină,
de 200 de grame de zahăr, de un pahar cu lapte, 100 de grame de unt, 6 ouă,
drojdie sau praf de copt, esenţă de rom, coajă de lămâie, miez de nucă şi
miere. Drojdia se amestecă în laptele cald, care se toarnă peste făină într-un
vas mai mare. Tot acolo se pun gălbenuşurile de ou frecate cu unt topit. Se
amestecă şi se frământă circa 20 de minute pentru omogenizare. Vasul cu aluat
se lasă la căldură, acoperit, la dospit. După ce aluatul a crescut, se
porţionează şi se fac şnururi groase de un deget, care se răsucesc în formă de
opt. Mucenicii sunt aşezaţi apoi într-o tavă unsă cu ulei care apoi este
introdusă în cuptorul deja încălzit. După ce se rumenesc, mucenicii trebuie
unşi imediat cu miere, deasupra lor presărându-se miez de nucă măcinat. Se
servesc reci sau calzi, împreună cu un pahar de vin.


Pentru mucenicii fierţi,
avem nevoie de un sfert de kg de făină, de zahăr sau miere, de coajă rasă de
lămâie, de esenţă de rom, de un sfert de kg de miez de nucă şi de sare. Punem
făină într-un vas, adăugăm apă şi puţină sare şi amestecăm până când obţinem un
aluat care nu se lipeşte. Luăm bucăţi mici de aluat pe care le rulăm cu podul
palmei, după care le încolăcim în forma cifrei 8. Aceşti mucenici, cu o lumgime
de câtiva centimetri trebuie lăsaţi la uscat pe o coală de hârtie timp de mai
multe ore. Într-un vas, punem 2 litri de apă la fiert, adăugăm un sfert de kg
de zahăr sau mai multe linguri de miere, un plic de zahăr vanilat şi aducem la
fierbere. După aceea punem şi mucenicii, însă în timpul fierberii trebuie amestecat
din când în când pentru ca aceste forme din aluat nedospit să nu se lipească
între ele. După ce mucenicii s-au înmuiat, adăugăm în oală şi coaja rasă de la
o lămâie şi esenţa de rom. Separat, se rumeneşte uşor în cuptor miezul de nucă,
după care este sfărâmat cu ajutorul unui sucitor. Mucenicii sunt serviţi în
farfurii de supă, calzi sau reci, deasupra lor presărându-se nucă mărunţită şi
scorţişoară.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company