Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Deserturi cu mere şi biscuiţi

În perioada sezonului rece, merele sunt folosite destul de mult în bucătăria românească pentru desert.

Deserturi cu mere şi biscuiţi
Deserturi cu mere şi biscuiţi

, 28.01.2022, 16:16

În perioada sezonului rece, merele sunt folosite destul de
mult în bucătăria românească pentru desert. Prăjiturile cu aluat gros și dospit
sau plăcintele cu foi subțiri cu umplutură de mere rase sunt deserturi populare
în bucătăria românească. Tot în perioada iernii, o altă variantă la îndemână
este mărul copt la cuptor. Se iau câteva mere mai mari astfel
încât să încapă într-o tavă de cuptor. Aceste mere trebuie scobite pentru a li
se îndepărta seminţele, după care sunt aşezate într-o tavă. Interiorul lor poate
fi umplut cu bucăţi mici de măr, gutuie sau banană, pe care a fost presărată în
prealabil puţină scorţişoară. În interiorul mărului trebuie turnată puţină
miere, iar apoi tava este introdusă la cuptor. Merele se rumenesc când sunt gata, dar, pentru a le verifica, le putem înţepa cu o scobitoare.


Tot
de la mere coapte pleacă și următoarea recomandare: pastă de mere coapte. Avem
nevoie de un kg de mere și de 200 de grame de biscuiți. După ce li se
îndepărtează cotorul, merele sunt puse la copt în cuptor, însă, înainte de
aceasta, în interiorul fiecărui măr se pune câte o bucățică de unt. Așezate
într-o tavă în care am pus și puțină apă, merele se lasă în cuptor la foc mic,
până când se înmoaie. Li se îndepărtează coaja, după care sunt pasate. Punem
câteva linguri de zahăr în 200 de ml de apă la fiert într-un ibric
pentru a obține un sirop. După ce apa a scăzut puțin, adăugăm zeama de la o
lămâie. Mărunțim biscuiții și îi amestecăm cu siropul și cu merele pasate până
când compoziția se omogenizează. Se servește rece, în boluri, după ce presărăm
puțină scorțișoară.


Dacă
doriți să pregătiți un desert festiv, dar nu doriți să folosiți creme foarte dulci
sau ciocolată, o alegere potrivită ar putea fi tortul de mere cu biscuiți. Avem
nevoie de un kg de mere, de 200 de grame de biscuiți, de 100 de grame de miez
de nucă, de 100 de grame de stafide, de o lămâie, de esență de rom, scorțișoară, zahăr vanilat și zahăr pudră. Curățate de coajă și de
cotor, merele trebuie pasate sau date pe răzătoare. Biscuiții, stafidele și
nucile sunt trecute prin mașina de tocat, după care sunt amestecate cu merele
rase. Adăugăm coaja rasă de la lămâie, puțină scorțișoară măcinată și câteva
picături de esență de rom, iar în cazul în care merele nu sunt dulci putem pune
și 2-3 linguri de zahăr pudră. Compoziția trebuie să fie destul de groasă
pentru că din ea se va modela un tort, așezat pe un platou. Dacă este cazul, putem
adăuga biscuiți pe care în prealabil îi măcinăm. Înainte de a fi pus la rece,
acest tort trebuie pudrat cu zahăr vanilat sau ornat cu frișcă.


RadioRomaniaInternational · Secretele Bucătăriei Românești – 28.01.2022
Foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Somn la grătar
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn
Foto: Neha Deshmukh / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 16 august 2024

Mâncăruri cu bame

În pieţele din România pot fi cumpărate bame în stare proaspătă. Acest Bamele pot fi găsite şi în magazine, în stare congelată sau...

Mâncăruri cu bame
Păstrăv / Foto: Masaaki Komori / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 09 august 2024

Păstrăv la cuptor

Preparatele din păstrăv se găsesc în meniurile multor pensiuni şi restaurante din România, unele dintre ele amenajate chiar în apropierea sau...

Păstrăv la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 02 august 2024

Vinete la cuptor

În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special sub formă de salată. Vinetele au pătruns în...

Vinete la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 iulie 2024

Clătite cu dulceaţă de smochine

Mii de clătite vor fi preparate pentru turişti la un festival organizat la sfârşitul acestei săptămâni în staţiunea Moneasa din judeţul...

Clătite cu dulceaţă de smochine
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 iulie 2024

Ardei copţi

Un deliciu gastronomic al verii îl reprezintă ardeii copţi. Aceştia pot fi pregătiţi şi prezentaţi în mai multe variante. Prepararea salatei...

Ardei copţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 iulie 2024

Calcan la cuptor

De asemenea, lacurile şi canalele deltei au o incredibilă claritate a apei care permite vizitatorilor să observe plantele subacvatice şi...

Calcan la cuptor

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company