Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Malasolca

În această săptămână, comunităţile de ruşi lipoveni, ucrainieni şi sârbi din România au sărbătorit Anul Nou.

Malasolca
Malasolca

, 14.01.2022, 16:16

În această săptămână, comunităţile de ruşi lipoveni, ucrainieni şi sârbi din România au sărbătorit Anul Nou. Fiecare comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice, care uneori poartă şi influenţa bucătăriei româneşti.



În aceste comunităţi au fost pregătite, pe îndelete, mâncăruri şi dulciuri specifice Crăciunului şi Anului Nou pe stil vechi. În comunitatea ruşilor lipoveni din comuna Sarichioi, judeţul Tulcea, plăcinta cu brânză dulce este pregătită pentru Anul Nou şi pentru hramul Sf. Vasile pe stil vechi (marcat chiar astăzi, 14 ianuarie). Tot cu această ocazie se mai pregăteşte ciorbă de văcuţă, friptură de porc sau de vită la cuptor, alături de sarmale de varză cu carne de porc şi de o plăcintă specifică, făcută nu cu foi de aluat, ci cu tăiţei sau cu fidea.



În continuare, modul de preparare! Se fierb tăiței, se răcesc şi se amestecă cu lapte, un ou și zahăr. Se încinge bine o tigaie cu ulei și după ce se încinge, se răstoarnă acest amestec care trebuie să fie ca o compoziție de clătite, nici prea subțire, nici prea groasă, se mai bat trei ouă care se toarnă deasupra acestui amestec și apoi se bagă în cuptor pentru circa 20 de minute. După ce este scoasă din cuptor, tava este lăsată să se răcească şi se porţionează. Este un desert specific Crăciunului, dar şi pentru Anul Nou.



Un preparat specific comunităţii ruşilor lipoveni, făcut însă în grabă şi aproape sigur nu în timpul sărbătorilor este malasolca. Este pregătită, de cele mai multe ori, pe baltă din peştii tocmai prinşi. Se face malasolcă din biban, şalău, ştiucă, crap, somn sau din oricare peşte prins în plasă sau în cârlig. Peştele trebuie curăţat, eviscerat, spălat, crestat de-a lungul coastelor şi apoi lăsat în sare. Se pun la fiert cartofi în coajă. Separat, după ce l-am spălat de sare, se pune şi peştele la fiert. În cazul în care a stat mult timp în sare, peştele poate fi pus la fiert în mai multe ape. Bucăţile de peşte se pun pe un platou împreună cu cartofii fierţi şi decojiţi. Se servesc cu mujdei de usturoi sau samurzac cum i se mai spune prin Delta Dunării şi prin Dobrogea.



Avem nevoie de o căpăţână de usturoi, de ulei, de oţet şi puţină sare. După ce a fost pisat, usturoiul trebuie frecat cu puţină sare şi cu ulei până ce obţinem o pastă asemănătoare maionezei. Dacă este tare, mujdeiul poate fi stins, cum se spune, cu puţin oţet. În varianta de restaurant, mujdeiul poate fi ornat cu frunze de pătrunjel. În comunitatea ruşilor lipoveni din Brăila, în locul mujdeiului, malasolca este consumată cu hrean ras.

Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company