Malasolca
În această săptămână, comunităţile de ruşi lipoveni, ucrainieni şi sârbi din România au sărbătorit Anul Nou.
Ștefan Baciu, 14.01.2022, 16:16
În această săptămână, comunităţile de ruşi lipoveni, ucrainieni şi sârbi din România au sărbătorit Anul Nou. Fiecare comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice, care uneori poartă şi influenţa bucătăriei româneşti.
În aceste comunităţi au fost pregătite, pe îndelete, mâncăruri şi dulciuri specifice Crăciunului şi Anului Nou pe stil vechi. În comunitatea ruşilor lipoveni din comuna Sarichioi, judeţul Tulcea, plăcinta cu brânză dulce este pregătită pentru Anul Nou şi pentru hramul Sf. Vasile pe stil vechi (marcat chiar astăzi, 14 ianuarie). Tot cu această ocazie se mai pregăteşte ciorbă de văcuţă, friptură de porc sau de vită la cuptor, alături de sarmale de varză cu carne de porc şi de o plăcintă specifică, făcută nu cu foi de aluat, ci cu tăiţei sau cu fidea.
În continuare, modul de preparare! Se fierb tăiței, se răcesc şi se amestecă cu lapte, un ou și zahăr. Se încinge bine o tigaie cu ulei și după ce se încinge, se răstoarnă acest amestec care trebuie să fie ca o compoziție de clătite, nici prea subțire, nici prea groasă, se mai bat trei ouă care se toarnă deasupra acestui amestec și apoi se bagă în cuptor pentru circa 20 de minute. După ce este scoasă din cuptor, tava este lăsată să se răcească şi se porţionează. Este un desert specific Crăciunului, dar şi pentru Anul Nou.
Un preparat specific comunităţii ruşilor lipoveni, făcut însă în grabă şi aproape sigur nu în timpul sărbătorilor este malasolca. Este pregătită, de cele mai multe ori, pe baltă din peştii tocmai prinşi. Se face malasolcă din biban, şalău, ştiucă, crap, somn sau din oricare peşte prins în plasă sau în cârlig. Peştele trebuie curăţat, eviscerat, spălat, crestat de-a lungul coastelor şi apoi lăsat în sare. Se pun la fiert cartofi în coajă. Separat, după ce l-am spălat de sare, se pune şi peştele la fiert. În cazul în care a stat mult timp în sare, peştele poate fi pus la fiert în mai multe ape. Bucăţile de peşte se pun pe un platou împreună cu cartofii fierţi şi decojiţi. Se servesc cu mujdei de usturoi sau samurzac cum i se mai spune prin Delta Dunării şi prin Dobrogea.
Avem nevoie de o căpăţână de usturoi, de ulei, de oţet şi puţină sare. După ce a fost pisat, usturoiul trebuie frecat cu puţină sare şi cu ulei până ce obţinem o pastă asemănătoare maionezei. Dacă este tare, mujdeiul poate fi stins, cum se spune, cu puţin oţet. În varianta de restaurant, mujdeiul poate fi ornat cu frunze de pătrunjel. În comunitatea ruşilor lipoveni din Brăila, în locul mujdeiului, malasolca este consumată cu hrean ras.