Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Sarmale de post

Întâlnite în tot spaţiul balcanic, dar revendicate de fiecare ţară, sarmalele îşi au originea în bucătăria turcească de unde au înprumutat şi numele, pentru că în turcă li se spune sarmak.

Sarmale de post
Sarmale de post

, 10.12.2021, 16:44

Întâlnite în tot spaţiul balcanic, dar revendicate
de fiecare ţară, sarmalele îşi au originea în bucătăria turcească de unde au
înprumutat şi numele, pentru că în turcă li se spune sarmak. În timp ce
turcii au făcut sarmale din foi de viţă şi le-au umplut cu carne de vită sau cu
orez şi stafide, celelalte popoare au diversificat reţetele, folosind ca
înveliş foile de varză, dulce sau murată, iar ca umplutură carnea tocată de
porc, de pasăre sau chiar de peşte. În cursul primăverii sau la începutul
verii, se folosesc, de exemplu, frunze de viţă de vie, de ştevie, de hrean, de
sfeclă şi de tei, cu care este învelită umplutura. Pentru că în această
perioadă nu se găsesc frunze de viță în stare proaspătă, pot fi folosite cele
conservate. Culese în iunie – iulie, atunci când nu au nervuri, frunzele de
viță pot fi puse în congelator sau conservate în saramură.


În această perioadă, de
dinaintea Crăciunului, se pregătesc sarmale de post, folosind varza murată. Avem
nevoie de o varză acră, de două ceşti de orez, de câteva cepe, de doi morcovi,
de ulei, bulion, cimbru, piper boabe şi piper măcinat, foi de dafin şi sare. Varza murată trebuie desfăcută cu grijă,
foaie cu foaie, şi lăsată în apă rece pentru a reduce concentraţia de
sare. În acest timp, ne ocupăm de umplutură. Ceapa, tăiată subţire, este călită în
ulei, după care se adaugă orezul, spălat
în mai multe ape şi apoi scurs, precum şi morcovii, daţi pe răzătoare. În
umplutură pot fi adăugate ciuperci, tocate mărunt sau chiar fructe uscate precum
stafide şi prune afumate, de asemenea tocate mărunt. În vasul în care le-am călit, adaugăm la final bulion, piper
măcinat şi sare după gust şi omogenizăm. În continuare, rulăm sarmalele. După ce au fost spălate bine
în apă rece, foilor de varză le sunt îndepărtate nervurile. Din umplutură, se ia cu o lingură şi se
pune pe foaia de varză, care este apoi rulată. Sarmalele sunt apoi aşezate în
cratiţă, se toarnă puţină apă încălzită, amestecată cu o lingură de bulion, se
pun câteva boabe de piper şi o crenguţă de cimbru, apoi se acoperă cu varză
tocată. Cratiţa trebuie lăsată în cuptor, la foc potrivit pentru circa 45 de
minute, până când
varza şi
sarmalele de la suprafaţă încep să se rumenească.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company