Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri şi preparate din vinete

În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, cel mai popular aperitiv fiind salata de vinete, coapte pe jar sau pe plită.

Mâncăruri şi preparate din vinete
Mâncăruri şi preparate din vinete

, 06.08.2021, 11:40

În perioada verii,
vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, cel mai popular aperitiv
fiind salata de vinete, coapte pe jar sau pe plită. Odată cu apropierea
toamnei, când căldura se mai domoleşte, vinetele sunt adăugate în mâncăruri ce
necesită un timp mai mare de preparare. Vinetele au pătruns în spaţiul românesc
odată cu expansiunea otomană în Europa. Astfel au fost preluate şi, uneori,
adaptate reţete de preparare a vinetelor şi denumiri comune precum musacaua, o
mâncare cu carne tocată de porc sau de pui. Poate fi pregătită şi musaca fără carne, cu vinete combinate cu cartofi,
ciuperci, ardei, ceapă şi smântână.


După ce au fost coapte,
transformate în pastă şi amestecate cu ceapă tocată şi cu puţin ulei, vinetele
astfel preparate pot fi folosite ca umplutură pentru alte legume, precum
roşiile sau ardeii graşi. Aceste legume umplute cu salată de vinete pot fi
servite ca aperitive. Tot la aperitive putem încadra şi vinetele pane, care se pregătesc
rapid. Spălate şi curăţate de coajă, vinetele sunt tăiate rondele peste care se
pune puţină sare, după care sunt lăsate puţin la scurs. Rondelele de vinete
sunt trecute apoi prin făină şi prăjite în ulei. Peste feliile prăjite de
vinete se toarnă puţin mujdei de usturoi şi, pentru un plus de aromă, se
presară busuioc mărunţit, fie proaspăt, fie uscat. O altă variantă este aceea de
a le tăia în felii subţiri şi de a le prăji în ulei. După ce le scoatem din tigaie şi le scurgem de
ulei, aranjăm feliile de vinete pe un platou. Separat, curăţăm câţiva căţei de
usturoi, îi pisăm şi îi amestecăm cu mărar tocat şi cu puţin ulei. Turnăm acest
amestec peste rondelele de vinete. În bucătăria românească a fost preluată şi
aşa-numita reţetă de vinete a la grec. Reţeta este simplă! După ce am prăjit
feliile subţiri de vinete, pregătim un sos din câteva roşii tăiate cubuleţe şi
puse la fiert în puţină apă. Spre final adăugăm usturoi pisat şi o legătură de
frunze de pătrunjel, tocate mărunt. Acest sos este turnat apoi peste feliile de
vinete de pe platou.


În zona Banatului întâlnim drobul de vinete. Avem nevoie de un kg
de vinete pe care le curăţăm de coajă şi pe care le tăiem în cubuleţe, după
care le punem la fiert în apă cu puţină sare. Scurgem cubuleţele de vinete şi
le amestecăm cu o ceapă tocată mărunt şi călită în ulei. Adăugăm doi cartofi
daţi pe răzătoare, 100 de grame de făină, două ouă bătute, condimentăm cu piper
negru măcinat şi omogenizăm. Punem compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi în
care am presărat pesmet. Lăsăm tava în cuptor la foc mediu spre mic până când
drobul începe să se rumenească.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company