Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ciorbe cu tarhon

Provincie istorică românească din interiorul arcului carpatic, Transilvania este caracterizată, din punct de vedere gastronomic, de mâncăruri bogate în grăsimi, fiind influenţată de bucătăria austriacă şi maghiară.

Ciorbe cu tarhon
Ciorbe cu tarhon

, 18.09.2020, 16:16

Provincie
istorică românească din interiorul arcului carpatic, Transilvania este
caracterizată, din punct de vedere gastronomic, de mâncăruri bogate în grăsimi,
fiind influenţată de bucătăria austriacă şi maghiară. Este utilizată destul de
mult carnea de porc, untura de porc, dar şi rântaşul obţinut din ceapă
înăbuşită şi făină uşor rumenită. La unele ciorbe este folosit tarhonul, o
plantă aromatică întâlnită în special în această provincie. Tarhonul are o
aromă puternică, amplificând savoarea mâncărurilor calde. Tarhonul este
utilizat în stare proaspătă, uscat sau conservat în oţet, aşa cum este păstrat
în mod tradiţional în Transilvania. Metoda de conservare este simplă. Se spală frunzele de tarhon şi se pun în
straturi, cu sare, pentru o zi. Frunzele de tarhon sunt puse apoi în borcane,
iar peste ele se toarnă oţet. Tarhonul murat se toacă mărunt, fiind folosit
atât la ciorbe, cât şi alte mâncăruri. De asemenea, oţetul folosit la
conservarea tarhonului devine aromat şi este folosit la acrirea ciorbelor.


Oţetul aromatizat cu tarhon este folosit pentru acrirea aşa-numitei ciorbe
ardeleneşti cu afumătură. Se pregăteşte uşor, însă, înainte de a o pune în oala
de ciorbă, trebuie să opărim puţin carnea afumată, fie jambon, fie costiţă,
deoarece astfel se mai elimină din sarea folosită la conservare. Avem nevoie de
jumătate de kg de carne afumată, de 8 … 10 cartofi de mărime mijlocie, două
cepe, doi morcovi, un pahar de smântână, două gălbenuşuri de ou şi oţet.
Costiţa sau şunca trebuie pusă într-un vas cu apă clocotită unde o lăsăm la
fiert câteva minute. O scurgem si apoi tăiem carnea în cubuleţe pe care le
trecem într-un vas cu 3 … 4 litri de apă şi lăsăm să fiarbă. Adăugăm, pe
rând, cartofii tăiaţi cubuleţe, morcovii şi cepele tăiate mărunt. Separat,
într-un castron, amestecăm gălbenuşurile cu smântâna. Adăugăm câte un polonic
cu zeamă şi amestecăm. La final, turnăm amestecul din castron peste ciorba
rămasă în oală şi omogenizam. Ciorba se acreşte cu două, trei linguri de oţet
în care a fost conservat tarhon.



O altă ciorbă la care se foloseşte tarhon este
cea de fasole boabe cu ciolan afumat. Lăsăm boabele de fasole la înmuiat timp
de câteva ore, după care schimbăm apa din vas şi punem la fiert. Scurgem din
nou apa din oală. Mai avem nevoie de o ceapă, de doi morcovi şi de o rădăcină
de pătrunjel, pe care le mărunţim, le călim uşor în puţin ulei, adăugând puţină
boia dulce de ardei. Separat opărim şi ciolanul. După ce l-am dezosat şi l-am
tăiat în bucăţi mici, punem ciolanul la fiert împreună cu boabele de fasole. Adăugăm
legumele călite, tarhon conservat în oţet şi tocat mărunt, precum şi două
linguri de oţet din borcanul în care am conservat tarhonul. La final punem sare
după gust. Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat se serveşte cu o ceapă roşie

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company