Mâncăruri cu carne de pui
Vara este anotimpul celor mai multe serbări câmpeneşti, ocazii de a asculta muzică tradiţională, dar și de a petrece alături de familie şi de prieteni.
Ștefan Baciu, 24.07.2020, 10:14
Vara
este anotimpul celor mai multe serbări câmpeneşti, ocazii de a asculta muzică
tradiţională, dar și de a petrece alături de familie şi de prieteni. În acest
an avem parte de o vară cu restricții din cauza pandemiei și, lipsiți de
serbări, picnicuri și festivaluri, rămânem totuși cu prepararea în cadrul
restrâns a unor mâncăruri la jar, precum tocanele de carne cu multe legume şi
puiul la ceaun.
Comparat cu un fast-food arhaic, puiul la ceaun este pe cât de
uşor de preparat, pe atât de gustos. Avem nevoie de unul sau de doi pui pe care
îi tăiem în bucăți mai mici, pe care le sărăm şi le condimentăm cu puţin piper
negru măcinat și cu boia dulce. Bucăţile de carne sunt apoi pregătite într-un
ceaun de fontă, suspendat pe pirostrii, deasupra jarului. În ceaun se toarnă
ulei sau se topeşte untură, cât să acopere bucăţile de carne care se rumenesc
în scurt timp, fiind tocmai bune pentru a fi consumate. Aceasta este cea mai
simplă reţetă de pui la ceaun, care se poate servi imediat cu mujdei de usturoi
şi cu mămăligă.
Puiul la ceaun poate fi
pregătit împreună cu ceapă şi ardei gras, legume pe care le mărunţim şi le
rumenim în puţin ulei, împreună cu carnea de pui, deja condimentată. Se adaugă
una sau două căni cu apă, iar amestecul de carne și legume din ceaunul pus pe
pirostrii, deasupra jarului, se lasă să fiarbă timp de o oră, înainte de a fi
servit, cu o porție de mămăligă și cu un pahar de vin sec sau demisec bine răcit.
În această rețetă, ardeiul poate fi înlocuit cu ciuperci. Acestea trebuie
mărunțite și călite împreună cu ceapa. Se condimentează cu piper negru măcinat,
iar spre final se adaugă o legătură de frunze tocate de pătrunjel.