Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri cu dovlecei

Pentru că ne aflăm în perioada postului Sf. Apostoli Petru şi Pavel, vă propunem câteva mâncăruri de post, la care folosim dovlecei.

Mâncăruri cu dovlecei
Mâncăruri cu dovlecei

, 26.06.2020, 16:41

Fie că au coajă de culoare verde deschis, fie verde închis, dovleceii sunt folosiţi, în general, la multe preparate şi mâncăruri. În funcţie de reţetă, trebuie aleşi dovlecei mai mici, atunci când îi facem pane sau mai mari, atunci când îi umplem cu legume sau cu carne tocată.



Dovleceii pot fi preparaţi în multe feluri, fiind folosiţi atât pentru aperitive, cât şi pentru ciorbe sau alte mâncăruri gătite. Pentru ciorba de dovlecei, de exemplu, avem nevoie de 3 dovlecei care să cântărească circa un kg, de două rădăcini de pătrunjel şi de doi morcovi, de jumătate de ceaşcă de orez şi de puţin ulei. Rădăcinile de morcov şi de pătrunjel se dau pe răzătoare şi se pun la fiert în apă cu puţină sare pentru circa 10 minute.



Adăugăm orezul şi mai lăsăm la fiert încă un sfert de oră după care punem în oală dovleceii curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe.Se lasă la fiert încă un sfert de oră, se acreşte cu borş şi se adaugă puţin ulei, iar la sfârşit, după ce luăm oala de pe foc, presărăm deasupra frunze tocate de pătrunjel,



Dovlecei umpluţi cu orez pot fi serviţi ca fel principal. Avem nevoie de 6-8 dovlecei, de o cană de orez, de o roşie, de o ceapă şi de o legătură de pătrunjel. După ce au fost curăţaţi şi spălaţi, dovleceii se scobesc cu o linguriţă pentru a li se îndepărta seminţele din interior.



Pregătim şi umplutura. Tocăm ceapa şi o călim uşor în ulei. Tăiem şi roşia în cubuleţe şi o punem peste ceapă. Punem înlocui roşia cu suc de roşii sau cu bulion după care punem şi orezul, înăbuşim cu puţină apă şi lăsăm vasul pe foc pentru câteva minute. Amestecăm cu o legătură de frunze tocate de pătrunjel, condimentăm cu piper negru şi punem şi puţină sare.



Umplem dovleceii cu acest amestec după care îi aşezăm într-un vas în care turnăm şi puţină apă. Ţinem vasul vasul la cuptor timp de 30 de minute, după care dovleceii se servesc imediat, eventual cu puţin iaurt sau cu smântână pe deasupra.

Raci / Sursa foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Somn la grătar
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn
Foto: Neha Deshmukh / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 16 august 2024

Mâncăruri cu bame

În pieţele din România pot fi cumpărate bame în stare proaspătă. Acest Bamele pot fi găsite şi în magazine, în stare congelată sau...

Mâncăruri cu bame
Secretele bucătăriei românești vineri, 09 august 2024

Păstrăv la cuptor

Preparatele din păstrăv se găsesc în meniurile multor pensiuni şi restaurante din România, unele dintre ele amenajate chiar în apropierea sau...

Păstrăv la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 02 august 2024

Vinete la cuptor

În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special sub formă de salată. Vinetele au pătruns în...

Vinete la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 iulie 2024

Clătite cu dulceaţă de smochine

Mii de clătite vor fi preparate pentru turişti la un festival organizat la sfârşitul acestei săptămâni în staţiunea Moneasa din judeţul...

Clătite cu dulceaţă de smochine
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 iulie 2024

Ardei copţi

Un deliciu gastronomic al verii îl reprezintă ardeii copţi. Aceştia pot fi pregătiţi şi prezentaţi în mai multe variante. Prepararea salatei...

Ardei copţi

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company