Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Dulceaţă de trandafiri

Primele borcane de dulceaţă din acest an se pregătesc în lunile mai şi iunie, atunci când apar şi primele fructe.

Dulceaţă de trandafiri
Dulceaţă de trandafiri

, 22.05.2020, 14:04

Primele
borcane de dulceaţă din acest an se pregătesc în lunile mai şi iunie, atunci
când apar şi primele fructe. Se face dulceaţă din căpşuni, din cireşe şi din
vişine, însă acum se poate pregăti şi dulceaţă din flori de soc, de păpădie sau
din trandafiri. Din petalele de trandafiri se obţine şi un oţet, puternic
aromatizat, însă din aceleaşi petale poate fi pregătită o dulceaţă foarte
parfumată.

Sunt folosite numai petalele anumitor soiuri de trandafiri, un soi
cultivat în România fiind aşa-numitul trandafir de Damasc (Rosa Damascena). În combinație cu lapte, făină și gălbenușuri de ou se mai
poate obține o cremă de trandafiri. Avem nevoie de un litru de lapte, de 200 de
grame de petale de trandafiri, de 100 de grame de zahăr, de 100 de grame de
migdale, de 4 linguri de făină și de 4 gălbenușuri de ou.

Într-un vas turnăm
puțin lapte peste făină și omogenizăm. În alt vas, se bat gălbenușurile de ou
și se amestecă cu puțin lapte. Se pune laptele la fiert împreună cu petalele de
trandafiri și cu migdalele mărunțite, se adaugă făina și gălbenușurile și se
lasă la foc mic, amestecând continuu până când compoziţia capătă consistenţă.
Se toarnă în boluri, se lasă la răcit, după care se păstrează la rece până când
se servește.

Pentru dulceață avem nevoie de
jumătate de kg de petale de trandafiri, de un kg de zahăr și de zeama de la o
lâmâie. După ce din petale a fost îndepărtată partea albă dinspre tijă, acestea
trebuie spălate şi lăsate la scurs într-o strecurătoare. Se pune la fiert un
litru de apă, se adaugă zahărul și se obține un sirop. Adăugăm petalele de
trandafiri, lăsând să fiarbă la foc potrivit. Se îndepărtează periodic spuma
care se formează la suprafaţă. Adăugăm zeama de lămâie şi lăsăm la fiert până
când dulceaţa se leagă.

Se poate verifica dacă dulceaţa este gata de pus în
borcane, turnând câteva picături într-o farfurie. Dacă nu curge, lipindu-se de
farfurie, atunci se spune că dulceaţa s-a legat. Dulceaţa trebuie turnată apoi
în borcane cu filet. După ce s-au răcit, borcanele pot fi sterilizate fie
punându-le într-un vas cu apă, la fiert, fie într-o tavă în cuptorul rece,
încălzind la foc mic timp de jumătate de oră

Foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Somn la grătar
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn
Foto: Neha Deshmukh / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 16 august 2024

Mâncăruri cu bame

În pieţele din România pot fi cumpărate bame în stare proaspătă. Acest Bamele pot fi găsite şi în magazine, în stare congelată sau...

Mâncăruri cu bame
Păstrăv / Foto: Masaaki Komori / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 09 august 2024

Păstrăv la cuptor

Preparatele din păstrăv se găsesc în meniurile multor pensiuni şi restaurante din România, unele dintre ele amenajate chiar în apropierea sau...

Păstrăv la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 02 august 2024

Vinete la cuptor

În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special sub formă de salată. Vinetele au pătruns în...

Vinete la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 iulie 2024

Clătite cu dulceaţă de smochine

Mii de clătite vor fi preparate pentru turişti la un festival organizat la sfârşitul acestei săptămâni în staţiunea Moneasa din judeţul...

Clătite cu dulceaţă de smochine
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 iulie 2024

Ardei copţi

Un deliciu gastronomic al verii îl reprezintă ardeii copţi. Aceştia pot fi pregătiţi şi prezentaţi în mai multe variante. Prepararea salatei...

Ardei copţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 iulie 2024

Calcan la cuptor

De asemenea, lacurile şi canalele deltei au o incredibilă claritate a apei care permite vizitatorilor să observe plantele subacvatice şi...

Calcan la cuptor

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company