Crap la cuptor
În această ediţie, vă oferim câteva sugestii privind preparatele din crap. Cel mai rapide sunt crapul pe grătar sau crapul prăjit, dar există şi posibilitatea de a combina carnea de peşte cu legumele.
Ștefan Baciu, 22.11.2019, 09:26
În această ediţie, vă oferim câteva sugestii privind preparatele din crap.
Cel mai rapide sunt crapul pe grătar sau crapul prăjit, dar există şi
posibilitatea de a combina carnea de peşte cu legumele. Putem obţine astfel
plachie de crap la care folosim foarte multă ceapă, crap pe varză şi crap
umplut cu orez şi ciuperci.
Pentru plachie, avem
nevoie de un crap de circa 2 kg, eviscerat şi curăţat de solzi. Avem nevoie, de
asemenea, de cel puţin un kg de ceapă, care trebuie curăţată şi tăiată
solzişori. În continuare, ceapa este călită în ulei într-o tigaie, fiind stinsă,
cum se spune, cu pastă de tomate şi cu vin, preferabil roşu. Ceapa călită este
întinsă apoi într-o tavă. Sunt adăugate câteva foi de dafin, piper şi felii de
lămâie, după care deasupra este pus peştele, spălat în prealabil de sarea de pe
el. Se adaugă puţină apă, iar apoi tava este introdusă la cuptor, unde se ţine
la foc potrivit vreo 3 sferturi de oră, interval în care, pentru a nu se usca,
peştele trebuie stropit periodic cu zeama din tavă. Acest fel de mâncare este
servit, de obicei, rece. Pe farfurie, este întins un strat de ceapă, deasupra
căruia se află o bucată de peşte. Se poate servi cu mămăligă şi, desigur,
împreună cu un pahar de vin alb, sec şi bine răcit.
Şi crapul pe varză este uşor de preparat. Avem nevoie de un crap de circa
două kilograme, de circa 2 kg de varză, de câteva roşii, de ulei, piper şi
sare. Varza trebuie tăiată fideluţă şi apoi călită în puţin ulei. După ce a
fost călită, varza este întinsă într-o tavă, iar deasupra se pune crapul, fie
deja porţionat, fie tăiat longitudinal în două jumătăţi. Roşiile, tăiate felii,
sunt împrăştiate în tavă peste varză şi peşte, se condimentează cu puţin piper
şi se lasă în cuptor pentru circa 45 de minute. Periodic, peştele trebuie
stropit cu zeama din tavă. Se serveşte imediat cu mămăligă.
O altă sugestie este crapul umplut, pregătit de asemenea în cuptor. Avem nevoie de un crap de circa 2 kg, curăţat
de solzi şi eviscerat, pe care îl umplem cu ciuperci şi orez. Avem nevoie de
circa jumătate de kg de ciuperci, jumătate de kilogram de roşii, o ceaşcă de
orez, două cepe, o căpăţână de usturoi, pătrunjel verde, sare şi piper.
Ciupercile, tăiate felii, trebuie călite uşor în ulei, împreună cu ceapa tăiată
solzişori, după care înăbuşim totul cu puţină apă şi adăugăm orezul,
pătrunjelul verde, tocat mărunt şi sare. Cu această compoziţie umplem burta
crapului, pe care înainte l-am spălat de sare. Îl coasem pe burtă sau utilizăm
nişte scobitori, şi îl punem într-o cratiţă mai mare, în care turnăm puţină apă
şi, eventual, vin alb, adăugăm usturoiul mărunţit şi roşiile tăiate în felii
subţiri, după care îl ţinem la cuptor, la foc potrivit, circa trei sferturi de
oră, timp în care va căpăta o culoare arămie. În locul ciupercilor şi orezului,
putem face o compoziţie mai simplă, cu ceapă şi pătrunjel verde. Acestea,
tocate mărunt şi amestecate cu sare şi piper, sunt puse direct în burta
crapului. Se serveşte cald, cu lămâie şi cu un vin alb, sec sau demisec.