Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Aperitive şi mâncăruri din vinete

În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special sub formă de salată.

Aperitive şi mâncăruri din vinete
Aperitive şi mâncăruri din vinete

, 09.08.2019, 13:00

În perioada verii,
vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special
sub formă de salată. Vinetele coapte pe jar sau pe plită se transformă uşor în
salată sau umplutură pentru diferite alte legume. Tăiate în felii şi rumenite
în tigaie, împănate sau umplute şi introduse în cuptor, cu diferite sosuri,
acestea sunt câteva dintre modalităţile prin care vinetele se transformă în delicioase
aperitive sau mâncăruri. Vinetele au pătruns în spaţiul românesc odată cu
expansiunea otomană în Europa. Mai mult decât atât, turcii au răspândit în
Balcani şi reţete de preparare a vinetelor, precum şi denumiri comune de
mâncăruri precum musacaua.


Salata
de vinete
constituie un excelent aperitiv. Trebuie alese câteva
vinete de mărime potrivită şi cu o formă regulată pentru a fi mai uşor de copt
pe plită. Trebuie să fie şi proaspete, adică să aibă o culoare închisă, şi
lucioase pentru că, dacă sunt îmbătrânite, pot deveni amare. Bine spălate şi
şterse de apă, vinetele se pun pe plită şi se rotesc periodic pentru a se coace
uniform. Când coaja s-a înnegrit, iar interiorul s-a înmuiat, vinetele trebuie
luate de pe plită şi lăsate să se răcească, atât cât să poată fi curăţate de
coajă.

După aceea, sunt lăsate la scurs pe un fund de lemn înclinat
sau într-o strecurătoare. Urmează mărunţirea acestora cu un tocător de lemn sau
chiar în mixer până când se transformă într-o pastă. Sunt puse apoi în vasul în
care vor fi servite, sunt frecate cu puţin ulei, se adaugă o ceapă tocată
mărunt şi sare după gust, iar la final salata este decorată cu felii de roşii
şi ţinută la frigider.

Vinetele coapte pot fi amestecate cu pastă din dovlecei
fierţi sau cu maioneză şi cu puţin mujdei de usturoi şi servite tot ca salată.
De asemenea, această pastă de vinete poate fi utilizată pentru alte aperitive.
Astfel, pot fi servite roşii umplute cu vinete sau ardei umpluţi cu vinete. Este
recomandată consumarea salatei de vinete împreună cu ardei copţi.


Vinetele pane reprezintă un alt
aperitiv care necesită un timp redus de pregătire. Trebuie alese vinete tinere,
cu coajă lucioasă. După ce au fost spălate şi curăţate de coajă, vinetele sunt
tăiate rondele peste care se pune puţină sare, fiind lăsate puţin la scurs.
Rondele de vinete sunt trecute apoi prin făină şi prăjite în ulei. Peste
feliile prăjite de vinete se toarnă puţin mujdei de usturoi şi, pentru un plus
de aromă, se presară busuioc, proaspăt sau conservat. Acest aperitiv poate fi
consumat cald sau rece.


Vinetele
pot fi pregătite în diferite variante şi la cuptor, cea mai populară fiind
musacaua, un amestec de vinete, tăiate felii şi de carne tocată de porc, vită
sau oaie, cu roşii şi condimente. O altă mâncare exclusiv vegetală, pregătită
în cuptor, şi-a păstrat şi denumirea turcească. Vinetele, tăiate pe lung în
jumătate, sunt umplute cu un amestec de legume călite: roşii, ceapă, ardei gras
şi usturoi. Se numeşte imambayaldî – care ar însemna imamul a leşinat …
probabil de plăcere după ce a consumat-o. Legumele pot fi înlocuite cu brânză
rasă sau sfărâmată.

Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company