Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate şi mâncăruri din urzici

Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea pădurilor, iar consumul acestora contribuie la detoxifierea organismului.

Preparate şi mâncăruri din urzici
Preparate şi mâncăruri din urzici

, 29.03.2019, 13:44

Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul
primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea
pădurilor, iar consumul acestora contribuie la detoxifierea organismului. După
recoltare, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate până când nu
mai au nicio urmă de pământ sau nisip. În continuare, frunzele de urzici sunt
puse într-un vas cu apă clocotită până când apa ajunge din nou la fierbere.
După aceea sunt scoase într-o strecurătoare şi lăsate la scurs. Conform
recomandărilor făcute din bătrâni, zeama în care au fiert urzicile poate fi
băută dimineaţa, pe stomacul gol, având rol benefic în ceea ce priveşte
detoxifierea organismului.


Urzicile pot constitui baza unor mâncăruri de post sau pot fi combinate cu
smântână, unt şi chiar ouă. Puse la fiert în apă cu puţină sare, cu o ceapă
tocată mărunt, urzicile pot fi apoi pasate şi amestecate cu puţin ulei,
smântână sau unt şi, eventual, cu mujdei de usturoi. Subţiată în apa în care au
fiert urzicile, această cremă poate fi transformată în supă. Acrită cu borş,
care se fierbe separat, crema de urzici se transformă în ciorbă în care se mai
adaugă orez, iar după circa un sfert de oră, când oala este luată de pe foc, se
presară frunze tocate de leuştean.


La fel de bine, crema de urzici poate fi folosită drept umplutură pentru
clătite de post, servite ca aperitiv. Această cremă de urzici, în combinaţie cu
ceapă verde, praz, mărar, la care se mai poate adăuga orez fiert, poate constitui
umplutura unei plăcinte servită ca aperitiv.


De asemenea, crema de urzici poate fi servită cu ouă ochiuri şi cu mămăligă
ca fel principal. În combinaţie cu orez, putem obţine un pilaf, servit, de
asemenea, ca fel principal. Avem nevoie de un kilogram de urzici, de 3 ceşti de
orez şi de o ceapă. Fierbem separat urzicile şi orezul, după care le amestecăm.
Adăugăm ceapa tăiată mărunt, sare, piper şi puţin ulei, iar apoi se mai lasă
puţin la fiert, obţinând astfel pilaful de urzici şi orez.

Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company