Bucate de Lăsata Secului
În sâmbăta de dinainte de Lăsata Secului, conform tradiţiei, sunt Moşii de iarnă, o zi în care se dă de pomană răcituri, mâncare din carne de porc sau de pasăre, sarmale şi colivă.
Ștefan Baciu, 01.03.2019, 10:23
Săptămâna viitoare, credincioşii ortodocşi intră în postul Paştelui, o perioadă de 7 săptămâni în care, cu excepţia unor zile când este dezlegare la peşte, aceştia consumă doar mâncăruri din vegetale. Intrarea în postul Paştelui este marcată printr-o reunire a familiei, la masa de Lăsata Secului. Conform tradiţiei, copiii îşi vizitează părinţii sau rudele mai în vârstă, iar finii trebuie să îi viziteze pe naşi.
Există multe obiceiuri, foarte multe superstiţii, dar şi o masă cu multe preparate, unele rituale, precum piftie, grâu fiert şi plăcinte. În partea sudică a României, Lăsata Secului este însoţită de un obicei numit baterea alviţei, în cursul căruia copiii şi tinerii, cu mâinile la spate, încearcă să prindă cu gura o bucată de alviţă care este legată cu o sfoară şi trecută prin faţa lor.
În sâmbăta de dinainte de Lăsata Secului, conform tradiţiei, sunt Moşii de iarnă”, o zi în care se dă de pomană răcituri, mâncare din carne de porc sau de pasăre, sarmale şi colivă. Fiind asociată cu mâncarea, acest obicei – Moşii de iarnă” – este cunoscut în Oltenia şi sub numele de Moşii de piftii”, iar în Moldova i se spune Moşii de carne” sau Moşii de cârnelegi”. Pentru această zi se poate pregăti carne de pasăre cu sau fără sos, la tavă sau în vas de lut.
O mâncare mai deosebită, ce poate fi oferită drept pomană, dar care poate fi servită şi la masa de Lăsata Secului este friptura de pui cu sos de mere. Avem nevoie de un pui, pe care îl porţionăm, după care bucăţile de carne mai întâi sunt rumenite într-un vas în care punem ulei sau unt, după care turnăm apă şi lăsăm să fiarbă înăbuşit, adăugând spre final piper măcinat şi sare. Separat, pregătim un sos de mere. Avem nevoie de un kg de mere pe care le curăţăm de coajă şi cărora le îndepărtăm cotoarele, după care le tăiem în felii şi le punem straturi într-un vas în care turnăm puţin ulei şi le călim la foc mic până când încep să se mărunţească. Adăugăm puţin zahăr şi suc de roşii şi lăsăm la fiert până când se transformă într-o pastă mai groasă. Acest sos de mere îl turnăm în farfurie peste bucata de carne de pui. Mâncarea se serveşte caldă, împreună cu un pahar de vin alb.