Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Plăcintă dobrogeană pentru Anul Nou pe rit vechi

La sfîrşitul săptămânii trecute, comunităţile de ruşi lipoveni, ucrainieni şi sârbi din România au sărbătorit Anul Nou. Fiecare comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice, care uneori poartă şi influenţa bucătăriei româneşti.

Plăcintă dobrogeană pentru Anul Nou pe rit vechi
Plăcintă dobrogeană pentru Anul Nou pe rit vechi

, 19.01.2019, 11:25

La sfîrşitul săptămânii trecute, comunităţile de
ruşi lipoveni, ucrainieni şi sârbi din România au sărbătorit Anul Nou. Fiecare
comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice, care uneori poartă
şi influenţa bucătăriei româneşti. Unul dintre preparatele tradiţionale care
ajung pe masa de Anul Nou este plăcinta care, uneori, poartă denumirea de
origine.


Este cazul plăcintei dobrogene care, aşa cum s-a
întâmplat în decembrie anul trecut cu Scrumbia de Dunăre afumată, ar putea
primi aprobarea
Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată.
Plăcinta dobrogeană poate fi
făcută cu umplutură de brânză dulce sau de brânză sărată, cu foile dispuse în
straturi sau răsucite în jurul umpluturii sau, pur şi simplu, cu foile de aluat
cu umplutura deasupra, încreţite cu mâna, ca atunci când mototolim o coală de
hârtie. Avem nevoie de cel puţin jumătate de kg de brânză dulce sau sărată şi,
cum această reţetă provine din lumea crescătorilor de oi, se foloseşte
preponderent brânză şi iaurt de oaie. Mai avem nevoie de 6 ouă şi, desigur, de
foi subţiri de plăcintă.

De menţionat este faptul că plăcinta dobrogeană este
coaptă întotdeauna într-o tavă rotundă, iar dacă utilizăm un cuptor tradiţional
din lut, atunci poate atinge perfecţiunea. Amestecăm jumătate de kilogram de
brânză dulce sau sărată cu trei ouă. Umplutura se pune pe foaia de aluat, unsă
cu puţin ulei, apoi se rulează asemenea ştrudelului, iar sulurile de plăcintă
sunt puse apoi cap la cap în tavă. Aşezarea în tavă se face în spirală. Se
introduce tava în cuptor pentru circa un sfert de oră, cât să înceapă să se
rumenească, după care se toarnă deasupra jumătate de kg de iaurt gros,
amestecat cu 3 ouă. Se lasă tava în cuptor încă vreo 20 de minute, după care
plăcinta poate fi servită imediat.


În comunitatea ruşilor lipoveni din comuna
Sarichioi, judeţul Tulcea, plăcinta cu brânză dulce este pregătită pentru Anul
Nou şi pentru hramul Sf. Vasile pe stil vechi. Tot cu această ocazie se mai
pregăteşte ciorbă de văcuţă, friptură de porc sau de vită la cuptor, alături de
sarmale de varză cu carne de porc şi de o plăcintă specifică, făcută nu cu foi
de aluat, ci cu tăiţei sau cu fidea. În continuare, modul de preparare! Se
fierb tăiței, se răcesc şi se amestecă cu lapte, un ou și zahăr.

Se încinge
bine o tigaie cu ulei și după ce se încinge, se răstoarnă acest amestec care
trebuie să fie ca o compoziție de clătite, nici prea subțire, nici prea groasă,
se mai bat trei ouă care se toarnă deasupra acestui amestec și apoi se bagă în
cuptor pentru circa 20 de minute. După ce este scoasă din cuptor, tava este
lăsată să se răcească şi se porţionează. Este un desert specific Crăciunului,
dar şi pentru Anul Nou.

Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company