Preparate din crap
Crapul nu figurează pe lista preparatelor tradiţionale de Crăciun sau de Anul Nou, însă, în perioada postului Crăciunului, poate fi pregătit pentru a fi servit în zilele în care este dezlegare la peşte.
Ștefan Baciu, 24.11.2018, 08:14
Preparatele de crap sunt întâlnite în bucătăriile multor popoare. În unele ţări, există preparate tradiţionale din crap pentru Crăciun sau pentru Anul Nou. În România, crapul nu figurează pe lista preparatelor tradiţionale de Crăciun sau de Anul Nou, însă, în perioada postului Crăciunului, poate fi pregătit pentru a fi servit în zilele în care este dezlegare la peşte.
Un preparat tradiţional pentru comunităţile dunărene este plachia de crap. Pentru prepararea plachiei avem nevoie de 2 … 3 kg de crap, unul sau mai multe exemplare. După curăţarea de solzi şi eviscerare, crapului i se îndepărtează capul şi este tăiat pe lungime, în două jumătăţi. După spălare, pe carne este presărată sare. Avem nevoie, de asemenea, de cel puţin un kg de ceapă, care trebuie curăţată şi tăiată solzişori. În continuare, ceapa este călită în ulei într-o tigaie, fiind stinsă, cum se spune, cu pastă de tomate şi cu vin, preferabil roşu. Unii specialişti în gastronomie susţin însă că adăugarea vinului ar da un gust uşor amărui.
Ceapa călită este întinsă apoi într-o tavă. Sunt adăugate foi de dafin, piper şi felii de lămâie, după care deasupra este pus peştele, spălat în prealabil de sarea de pe el. Se adaugă puţină apă, iar apoi tava este introdusă la cuptor, unde se ţine la foc potrivit vreo 3 sferturi de oră, interval în care, pentru a nu se usca, peştele trebuie stropit periodic cu zeama din tavă. Puteţi adăuga, din când în când, puţin vin. Când este gata, peştele a căpătat o culoare galben arămie. Acest fel de mâncare poate fi servit şi rece. Pe farfurie, este întins un strat de ceapă, deasupra căruia se află o bucată de peşte. Se poate servi cu mămăligă şi, desigur, împreună cu un pahar de vin alb sec sau demisec.
Crapul poate fi pregătit în cuptor, pe un strat de varză în loc de ceapă. Avem nevoie de un crap de circa două kilograme, de circa 2 kg de varză, de câteva roşii, de ulei, piper şi sare. Varza trebuie tăiată fideluţă şi apoi călită în puţin ulei. După ce a fost călită, varza este întinsă într-o tavă, iar deasupra se pune crapul, fie deja porţionat, fie tăiat longitudinal în două jumătăţi. Roşiile, tăiate felii, sunt împrăştiate în tavă peste varză şi peşte, se condimentează cu puţin piper şi se lasă în cuptor pentru circa 45 de minute. Periodic, peştele trebuie stropit cu zeama din tavă. Se serveşte imediat cu mămăligă.