Ochiuri românești
Acest preparat există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de ouă românești.
Ștefan Baciu, 28.09.2018, 11:28
Acest
preparat există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică
sub numele de ouă românești. Spre comparaţie, în America este cunoscut sub
denumirea de ouă Benedict. Li se mai spune ouă St. Charles sau ouă
portugheze. Bucătăriile altor popoare propun servirea acestui ou direct în
supă.
Rețeta
este simplă! Într-o cratiță, se pune apă la fiert și se adaugă puțină sare.
După ce apa a ajuns la fierbere, se dă focul la minim, se sparg ouăle și se pun,
cu grijă, în apa clocotită, pentru a nu le împrăștia. Ouăle se țin la fiert
între 3 și 5 minute după care se scot cu o spumieră pe o farfurie. Deasupra se
pune puțin unt și frunze tocate de pătrunjel, după care ouăle pot fi servite. În
nordul Africii este cunoscut drept shakshouka (şacşuka), ouăle fiind
servite împreună cu sos tomat picant. În Italia, acest fel de ouă este servit
cu parmezan ras, cu unt sau cu ulei de măsline. În Turcia, aceste ouă fierte în
apă sunt servite cu iaurt amestecat cu usturoi, cu unt şi cu ardei iute. Un
astfel de preparat întâlnim, de asemenea, în Bosnia Herţegovina, Muntenegru,
Serbia şi în Bulgaria unde poartă denumirea de ouă Panagurski, un preparat la
care, pe lângă ouă, se adaugă lapte, brânză, usturoi şi boia şi se decorează cu
frunze tocate de pătrunjel.
Într-un
almanah gastronomic apărut în urmă cu peste 30 de ani, am întâlnit o rețetă de ochiuri
românești cu smântână. Pentru fiecare porție punem câte două ouă într-un vas
în care am topit puțin unt. După ce albușul începe să se coaguleze, se toarnă
peste ele smântână amestecată cu puțină făină și cu 100 de grame de cașcaval
ras. Vasul se ține în cuptorul deja încins timp de cinci minute.
Un
alt aperitiv care se bazează tot pe ouăle românești este cel denumit ochiuri
pe canapea cu sos de roșii. Este, de asemenea, o rețetă veche, însă denumirea
ne poate induce în eroare. Desigur, ouăle nu sunt nici pe departe pregătite pe
canapea. Avem nevoie de 5 felii de pâine pe care le prăjim în unt și apoi pe
punem într-o tavă. Pe fiecare felie, numită canapea, așezăm câte două ouă
românești. Se acoperă cu puțin suc de roșii și cu cașcaval ras, după care tava
se ține în cuptorul încins, la foc mic, pentru 10 minute.
Câte
se pot face cu așa-numitele ouă românești!