Mâncăruri din Dobrogea
Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră (în partea estică a României), Dobrogea are o gastronomie cu puternice influenţe orientale datorită minorităţii turco-tătare.
Ștefan Baciu, 04.05.2018, 13:12
Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră, Dobrogea are o gastronomie cu puternice influenţe orientale datorită minorităţii turco-tătare. Bucătăria dobrogeană se bazează pe peşte şi pe carnea de oaie, însă nu exclude carnea de pasăre, de vacă şi de porc. Preparatele de bază sunt însoţite de garnituri de orez sau de multe legume. Ciorbele pescăreşti, peştele marinat, saramura de peşte, pilaful dobrogean, salatele dobrogene, cârnaţii de oaie, mielul la proţap sunt specifice acestei provincii, unde întâlnim însă preparate care poartă marca minorităţii turco-tătare: chebap, cârnaţii uscaţi precum ghiudem şi babic, musacaua dobrogeană sau garniturile de orez. Există, de asemenea, deserturi specifice Dobrogei, cu stafide sau cu rahat, precum şi celebrele baclavale şi sarailii, specialităţi ale comunităţii turce şi tătare.
Pentru această ediţie, vă prezentăm două variante pentru a prepara o pulpă de berbec. Pentru a obţine o ciorbă, mai avem nevoie de 6 … 8 cartofi, de un morcov, o ceapă, o rădăcină de pătrunjel şi alta de păstârnac, de suc de roşii, de o legătură de mărar şi alta de pătrunjel, de piper şi sare. Curăţată, spălată şi tăiată în bucăţele, carnea se pune la fiert în apă cu puţină sare şi se spumează. Adăugăm toate legumele tocate mărunt, cartofii tăiaţi cubuleţe, iar spre final punem şi suc de roşii. Se poate acrii cu borş sau cu zeamă de varză pe care o fierbem separat şi pe care o strecurăm înainte de a o turna în oală. Înainte de a lua oala de pe foc, dregem ciorba cu două ouă bătute. Se serveşte fierbinte, după ce am presărat pătrunjel şi mărar tocat mărunt.
A doua variantă este pulpa de berbec umplută cu orez şi ciuperci. Pulpa trebuie curăţată, tranşată şi dezosată, după care trebuie frecată pe ambele părţi cu o lămâie pe care am tăiat-o în jumătate. Avem nevoie de un sfert de kg de ciuperci pe care le tăiem mărunt şi pe care le călim în ulei împreună cu o ceapă tocată mărunt. În compoziţie adăugăm frunze de pătrunjel şi mărar, tocate mărunt, piper măcinat şi sare după gust. Pulpa de berbec trebuie umplută cu această compoziţie, după care legăm pulpa, o ungem cu ulei, o punem într-o tavă pe care o ţinem în cuptor circa două ore, stropind-o din când în când cu sosul format în tavă. Se serveşte caldă.