Preparate din miel
După ce v-am prezentat modul de prepararea drobului de miel, un preparat tradiţional pentru masa de Paşte, precum şi modul de prepararea stufatului de miel, în această ediţie vă propunem preparate din miel şi spanac.
Ștefan Baciu, 14.04.2018, 12:37
După ce v-am prezentat preparate tradiţionale pentru masa de Paşte, în această ediţie vă propunem preparate din miel şi spanac. Spanacul este o garnitură recomandată pentru friptura de miel la tavă, dar la fel de gustos este şi spanacul gătit împreună cu carne de miel. Avem nevoie de un kg de carne de miel, de două kg de spanac, de o ceapă, de o lămâie, o căpăţână de usturoi, de bulion, piper şi sare. După ce a fost curăţat şi spălat, spanacul trebie opărit şi mărunţit. Într-un vas în care am pus puţin ulei, înmuiem ceapa, tocată mărunt, adăugăm bucăţile de carne de miel şi turnăm apoi una … două căni cu apă, lăsând să fiarbă înăbuşit. După ce a fiert carnea de miel, se adaugă usturoiul, curăţat şi pisat, două linguri de bulion şi puţin piper măcinat, precum şi spanacul şi se mai lasă la fiert circa 20 de minute, adăugând la final sare, după gust şi zeamă de lămâie. Mâncarea se serveşte caldă.
Un alt preparat este cotletul de miel umplut cu spanac. Avem nevoie de cantităţi egale de carne de miel şi de spanac, de puţin ulei, de piper măcinat, cimbru şi sare. Spanacul trebuie fiert şi transformat în piure. Cotletul de miel, curăţat de grăsime şi de pieliţe, trebuie porţionat şi apoi bătut cu ciocanul de şniţele, astfel încât bucăţile de carne să devină subţiri şi late. Le dăm cu piper, cimbru şi sare, iar în mijloc punem câte o lingură de spanac, după care le rulăm. Punem apoi rulourile într-o tavă unsă cu ulei şi le lăsăm în cuptor la foc mic până când se rumenesc. Periodic le stropim cu sosul care se lasă în tavă.
Mielul poate fi pregătit şi în aer liber. Dacă doriţi să îl pregătiţi la iarbă verde, profitând de vremea din ce în ce mai caldă, puteţi încerca o friptură haiducească de miel. Trebuie să vă înarmaţi însă cu multă răbdare deoarece durează destul de mult prepararea acestuia. Mai întâi trebuie improvizat un cuptor, săpând o groapă puţin mai mare decât mielul care urmează a fi pregătit. În acea groapă se face un foc cu lemne pentru a obţine jar. Mielul trebuie să aibă circa 10 kilograme, să fie întreg, eviscerat, dar cu blana pe el. După ce a fost bine spălat în interior, se sărează, iar în interior se introduc circa 10 cepe tăiate felii şi cimbru, după care blana mielului trebuie cusută. Apoi, blana este unsă cu un strat de lut, iar în continuare mielul trebuie pus în groapă, învelit în jar şi apoi acoperit cu pământ. Mielul se va coace lent în jar, iar după 3 … 4 ore este tocmai bun pentru a fi servit, desigur, alături de un pahar cu vin.