Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ciorbă de peşte

În această ediţie vă prezentăm câteva modalităţi de preparare a ciorbei de peşte

Ciorbă de peşte
Ciorbă de peşte

, 09.12.2017, 12:07


Având în vedere că ne aflăm în postul Crăciunului şi că sunt unele zile în care se mănâncă peşte, în această ediţie vă prezentăm câteva modalităţi de preparare a ciorbei de peşte. Reţeta este influenţată de cultura gastronomică a fiecărei regiuni a României şi, în primul rând, de posibilităţile de procurare a peştelui şi legumelor. Cu excepţia Deltei Dunării şi a zonei riverane Dunării, această ciorbă este preparată, de obicei, din capete şi cozi de peşte. În zonele în care peştele se găseşte din belşug, se pun în oală, la fiert mai întâi peşti mărunţi, evisceraţi, necurăţaţi de solzi, dar bine spălaţi, cam un kilogram. Zeama astfel obţinută este strecurată şi turnată într-o altă oală.



Este adăugată apă şi legume tăiate mărunt, de obicei ceapă, 1 … 2 ardei graşi, câteva roşii, o ceaşcă cu orez. În perioada iernii şi a primăverii, ardeii graşi şi roşiile sunt înlocuite de rădăcinoase tăiate, de asemenea, mărunt: pătrunjel, ţelină. Atunci când legumele sunt aproape fierte, în oală sunt adăugate şi bucăţi mari de peşte. Rămâne la aprecierea bucătarului cât peşte va pune, în funcţie de numărul de porţii pe care vrea să-l obţină. Se lasă la fiert la foc potrivit. Această zeamă trebuie acrită, fie cu borş, fie cu roşii, fie cu oţet, aşa cum se obişnuieşte în Delta Dunării. Aşadar, când peştele este aproape fiert, este adăugat după gust oţet sau borş, proporţia fiind de jumătate de litru de borş la 2 litri de apă. Se lasă să mai dea un clocot, se retrage oala de pe foc şi se adaugă frunze de pătrunjel, tăiate mărunt şi se acoperă oala pentru câteva minute.



În total, prepararea ciorbei de peştei nu depăşeşte o oră, însă trebuie să fiţi atenţi ca nu cumva peştele să fie ţinut prea mult la fiert, deoarece carnea s-ar putea desface de pe oase. Şi modul de servire este diferit. În unele locuri, în farfuria de supă este pusă şi o bucată de peşte. În Delta Dunării, zeama este servită într-un castron şi alături, pe un platou, sunt aduse bucăţile mari de peşte care sunt consumate împreună cu mujdei de usturoi.



Un preparat specific Deltei Dunării este storceagul, o supă de peşte cu legume rădăcinoase. Pe vremuri, locuitorii din Delta Dunării foloseau carnea de morun, o specie protejată astăzi. Acum poate fi folosită carnea de somn, o specie care are mai puţine oase. Avem nevoie de câţiva cartofi, de doi morcovi, de o ţelină şi de două cepe. Avem nevoie şi de un kg de file de peşte pe care îl sărăm şi îl lăsăm la rece până când curăţăm legumele.



Într-un vas cu o capacitate de 4 … 5 litri, punem la fiert morcovii şi ţelina, legumelel fiind tăiate mărunt. Cepele se pot pune fie întregi, fie mărunţite, iar apoi cartofii, tăiaţi cubuleţe. Spălăm de sare fileul de peşte, îl tăiem în cubuleţe şi le punem la fiert cel mult un sfert de oră, la foc mic. Acrim cu puţină zeamă de lămâie, iar spre final amestecăm un gălbenuş de ou cu câteva linguri de smântână şi turnăm în oală, presărând şi mărar tocat. Luăm vasul de pe foc, îl acoperim şi îl lăsăm câteva minute pentru ca să se amestece aromele, după care storceagul poate fi servit imediat.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company