Preparate din peşte afumat
Peştele afumat poate fi consumat ca atare, dar şi preparat, cu diferite legume
Ștefan Baciu, 25.11.2017, 12:01
Peştele afumat este vedeta” acestei ediţii a rubricii gastronomice. Peştele afumat poate fi consumat ca atare, dar şi preparat, cu diferite legume. Fileul afumat de crap sau de macrou poate fi pus pe o felie de pâine pe care am întins un strat subţire de unt. Deasupra bucăţii de peşte se pot pune rondele de ceapă sau de măsline. Tartinabilă este şi pasta de peşte pe care o putem pregăti foarte uşor. Avem nevoie de un kg de peşte afumat. După ce îndepărtăm oasele şi pielea, amestecăm cu 100 de grame de unt, adăugăm zeama de la o lămâie şi omogenizăm. Pentru aspectul estetic, această pastă de peşte poate fi pusă şi în forme de minitarte, făcute din aluat crocant. Peştele afumat poate fi combinat şi cu zacuscă. Peste zacusca cu care am umplut minitartele se pot pune mici bucăţi de peşte afumat, cu sau fără o felie subţire de lămâie.
Putem face foarte rapid o salată din peşte afumat cu cartofi fierţi, tăiaţi în cubuleţe, cu o ceapă tăiată solzişori, cu un măr tăiat în felii subţiri. Adăugăm, evident, bucăţi mici de peşte afumat, zeama de la jumătate de lămâie şi sare după gust. Amestecăm totul într-un bol, iar această salată poate fi servită imediat. Putem face un dressing din smântână pe care să îl turnăm peste această salată. În cazul în care smântâna este foarte groasă, o încălzim puţin într-un vas şi adăugăm puţin piper măcinat, precum şi mărar tocat mărunt.
Se poate face şi supă din peşte afumat însă, în continuare, vă propunem un fel principal din peşte afumat, scordolea. Este o moştenire balcanică, acest preparat fiind întâlnit atât în Grecia, cât şi în Turcia. Echivalentul elen al acestui preparat poartă un nume apropiat – skordo – ceea ce în traducere înseamnă usturoi. Avem nevoie de un kg de cartofi, de un kg de peşte file afumat, de ulei sau de lapte, unt, nuci, usturoi, piper şi frunze de ţelină. Pentru a-i transforma în piure, cartofii trebuie curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe. Există şi varianta de a pune la fiert laolaltă atât peştele, cât şi cartofii în coajă, evident după ce au fost bine curăţaţi de pământ. Deoarece peştele afumat este şi sărat, în piure nu se mai adaugă sare.
Dacă nu au fiert separat, cartofii trebuie scoşi din oală ceva mai devreme decât peştele, pentru a nu se sfărâma. În continuare se pregăteşte piureul de cartofi în care se pune puţină zeamă din oala în care a fiert peştele şi se adaugă câteva nuci pisate, mujdei de usturoi, piper după gust şi câteva frunze tocate de ţelină. Amestecăm cu puţin ulei de măsline sau lapte până când obţinem un piure cremos. Bucăţile de peştele afumat trebuie aşezate pe un platou, iar deasupra lor se întinde un strat uniform de piure şi se ornează cu bucăţi de nucă. Există însă şi varianta în care peştele este tăiat în bucăţi mici, care sunt amestecate cu piureul de cartofi.