Supă cremă de dovleac
Vedeta acestei săptămâni este dovleacul pentru că sărbătoarea Halloween-ului a prins din ce în ce mai mult în România.
Ștefan Baciu, 29.10.2016, 09:53
Vedeta acestei săptămâni este
dovleacul pentru că
sărbătoarea Halloween-ului a prins din ce în ce mai
mult în România. Dovleacul s-a mai bucurat de atenţie şi până la
această sărbătoare, făcând
senzaţie pe canalele tv prin dimensiunile uriaşe ale unor exemplare, dimensiuni
care ne duc cu gândul la cel care se transforma în caleaşcă în povestea
Cenuşăresei. În această editie, vom alege un exemplar mai mic, pe care îl vom
transforma însă în supă cremă, dar, până la enumerarea ingredientelor şi
descrierea modului de preparare, să menţionăm recordul de 125 de kg al unui
dovleac recoltat în localitatea buzoiană
Poşta Câlnău şi prezentat la cea de a 2-a editie a Zilelor
Dovleacului, organizată spre sfârşitul
lunii septembrie in această
localitate. Cu acea ocazie, participanţii au
putut degusta plăcintă cu dovleac, dulceţuri de dovleac, ba chiar şi sarmale umplute cu dovleac. Existăşi
cealaltă variantă, a dovleacului umplut cu sarmale cu carne.
În acest caz, dovleacul este folosit ca vas
pentru prepararea sarmalelor. După ce a fost făcut un
capac în partea superioară,
trebuie îndepărtate seminţele din interiorul dovleacului. Se întind apoi foi de varză în interior,
peste care se pun sarmalele, prefierte în alt
vas. După umplere, se mai intind câteva foi de varză
peste sarmale, iar apoi dovleacul este pus într-o tavă şi lăsat la cuptor la
foc mic, timp de o oră.
Să revenim la supa
cremă de dovleac. Avem nevoie de un dovleac de maxim 2 kg, de o jumătate de kg
de cartofi, de trei morcovi, o rădăcină de ţelină , una- două cepe, doi-trei
căţei de usturoi. Prepararea este foarte simplă. Toate legumele sunt curăţate,
tăiate in rondele sau în cuburi şi puse la fiert într-o oală, cu apă cât să le
acopere. După ce au fiert, legumele sunt scoase cu o spumieră şi pasate, crema
rezultată fiind pusă înapoi în apa în care au fiert. Se adaugă puţin unt şi
sare după gust. În momentul servirii, în farfurie poate fi adăugată o lingură
de smântână. Supa cremă de dovleac se serveşte cu crutoane.