Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Pâine la ţest

Specifică Olteniei, pâinea la ţest are o istorie milenară având la origine metodele folosite de populaţia dacă pentru coacerea turtelor din mei, secară şi grâu în interiorul unui vas de lut aşezat cu gura în jos pe vatra încinsă.

Pâine la ţest
Pâine la ţest

, 21.05.2016, 09:26

Specifică Olteniei, pâinea la ţest are
o istorie milenară având la origine metodele folosite de populaţia dacă pentru coacerea turtelor din mei, secară şi
grâu în interiorul unui vas de lut aşezat cu gura în jos pe vatra încinsă.
Metoda a fost folosită în perioada colonizării romane, apoi în evul mediu,
această moştenire fiind păstrată şi în zilele noastre. De fapt, cuvântul ţest
are o origine latină – testum, care înseamnă carapace de broască ţestoasă şi
care sugerează forma vasului din lut. Metoda de coacere a pâinii în ţest a fost
destul de răspândită în Balcani. În comparaţie cu cuptorul care are dimensiuni
mari, ţestul are avantajul că se încinge mult mai repede, la ardere fiind
folosite nu lemne, ci surcele şi resturi vegetale de la floarea soarelui,
porumb sau chiar vegetaţie uscată. Un alt avantaj este că, pe lângă pâine, în
ţest se pot pregăti şi mâncăruri cu carne şi legume.


Înainte
de a prezenta metoda de preparare a pâinii la ţest, trebuie să menţionăm că
acest cuptor mobil, era făcut, conform tradiţiei doar la sărbătoarea
Ropotinului, ţinută în a treia marţi după Paşte sau, conform unor alte tradiţii
locale, în primele trei zile de marţi, joi şi sâmbătă de după Paşte.
Confecţionarea ţestelor avea un caracter ritualic, având ca scop, între altele,
alungarea grindinei care ar fi putut lovi culturile agricole. Ţestul era
modelat din lut galben, amestecat cu balegă de cal şi cu câlţi sau cu paie care
aveau rol de armătură şi apoi, înainte de a fi utilizat, trebuia ars ca orice
obiect de lut de uz gospodăresc. Este prevăzut fie cu o toartă pentru a fi
prins cu un lanţ atunci când se află deasupra vetrei, fie cu orificii prin care
este trecută o vergea metalică care are acelaşi rol, de a ridica sau coborî
ţestul pe vatra încinsă.


Înainte
de a pune pâinea la copt, se face focul, iar jarul se adună sub ţest pentru
circa jumătate de oră. Aluatul se pregăteşte uşor, din făină, apă, sare şi
drojdie de bere. În vechime, în loc de drojdie se folosea, pur şi simplu, spumă
de la fructele puse la fermentat în cazan pentru ţuică. După frământare, se
lasă la dospit după care aluatul, modelat ca o lipie, se pune în ţestul încins,
suprafaţa fiind unsă cu ou sau cu suc de roşii. Ţestul se pune deasupra vetrei
încinse şi se lasă circa jumătate de oră. În cazul în care dogoarea a fost prea
mare, stratul ars de la suprafaţă poate fi îndepărtat. Pentru a preveni acest
lucru, deasupra aluatului pot fi puse foi de varză proaspătă, care sunt apoi
înlăturate.


În
loc de pâine, în ţest pot fi pregătite şi mâncăruri. Astfel, într-un vas de lut
nesmălţuit poate fi pus un pui, condimentat şi uns cu puţin ulei, alături de
cartofi, tăiaţi în cuburi, morcovi, tăiaţi rondele, ardei gras, tăiat în
suviţe, ceapă, tocată mărunt şi fasole păstăi. Vasul se ţine pe vatra încinsă,
sub ţest, circa jumătate de oră, mâncarea fiind servită imediat.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company