Mâncăruri călugăreşti de post
În postul Crăciunului, în mănăstirile ortodoxe, dar şi în unele gospodării tradiţionale din România, sunt pregătite mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse lactate.
Ștefan Baciu, 05.12.2015, 09:37
În postul Crăciunului,
în mănăstirile ortodoxe, dar şi în unele gospodării tradiţionale
din România, sunt pregătite mâncăruri din legume, fără
carne şi fără adaosuri de produse lactate. În continuare, vă prezentăm câteva reţete ale
unor mâncăruri de post, a căror preparare nu necesită mult
timp.
Pentru a pregăti borşul călugăresc, avem nevoie de câţiva cartofi, de o
varză mică, de două cepe, de doi morcovi, de o ţelină, de o
legătură de pătrunjel, de suc de roşii sau de bulion şi de puţin ulei.
După ce au fost curăţate şi spălate, legumele trebuie tăiate în cubuleţe sau în
rondele şi puse la fiert, cu puţină sare. Dacă folosim varză murată,
aceasta trebuie spălatăîn apă rece, înainte de a fi tăiatăîn bucăti mai mici. După ce legumele au
fiert, se adaugă suc de roşii sau puţin bulion. Se acreşte cu borş, pus separat la
fiert, timp de câteva minute sau din plic, care se pune direct în oala în care
au fiert legumele. La final, în oală se pun frunze de pătrunjel, tocate mărunt.
În cazul
ciorbei de varză murată, nu se mai foloseşte borşul. Avem
nevoie de o varză murată de circa 2 kg, de două cepe, de 2…3 morcovi şi de
suc de roşii sau bulion. Prepararea nu este complicată, însă durează mai
mult decât la borşul călugăresc deoarece
se pun şi cotoarele de varză, care trebuie să fiarbă
foarte bine. Varza trebuie spălată în apă rece, apoi tăiată în bucăţi mai mici, după care trebuie lăsată să fiarbă la foc mic, , circa 2…3 ore. Tăiem cepele solzişori şi le adăugăm în oală, la fel ca şi
morcovii, tăiaţi rondele. Putem pune şi una, două rădăcini de pătrunjel, tăiate
mărunt şi turnăm suc de roşii sau punem una, două linguri de bulion. După
aceea, mai lăsăm oala la fiert, la foc mic, circa jumătate de oră înainte de a fi servită.
O altă mâncare de post care se pregăteşte rapid este pilaful călugăresc.
Avem nevoie de două căni de orez, de două … trei cepe, de un morcov, de una … două roşii sau
de o conservă cu roşii tăiate în cuburi, de câteva ciuperci, de o legătură de pătrunjel şi de
ulei. Într-o oală se toarnă puţin ulei şi se căleşte uşor ceapa, tăiată
solzişori. Se adaugă ciupercile, tăiate în felii subţiri, morocvul, tăiat
rondele şi, dacă este nevoie, se completează cu puţină apă. Este adăugat, de
asemenea, orezul, spălat în prealabil, cuburile de roşii şi se lasă la fiert
circa jumătate de oră. Spre final, se presară frunze tocate de pătrunjel şi
sare după gust.