Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Dobrogea

Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră, Dobrogea are o gastronomie cu puternice influenţe orientale datorită minorităţii turco-tătare.

Mâncăruri din Dobrogea
Mâncăruri din Dobrogea

, 10.10.2015, 09:55

Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră, Dobrogea are o gastronomie
cu puternice influenţe orientale datorită minorităţii turco-tătare. Bucătăria
dobrogeană se bazează pe peşte şi pe carnea de oaie, însă nu exclude carnea de
pasăre, de vacă şi de porc. Preparatele de bază sunt însoţite de garnituri de
orez sau de legume. Produse din lapte de oaie precum iaurt sau telemea sunt
folosite de asemenea pentru pregătirea altor mâncăruri. Dintre mâncărurile specifice pot fi menţionate
ciorbele pescăreşti, peştele marinat,
saramura de peşte, pilaful dobrogean, salatele dobrogene, cârnaţii de oaie,
mielul la proţap, dar şi preparate care poartă marca minorităţii turco-tătare:
chebap, cârnaţii uscaţi precum ghiudem şi babic, musacaua dobrogeană sau
garniturile de orez. Să nu uităm şi de deserturile specifice Dobrogei, cu
stafide sau cu rahat şi nici de celebrele baclavale şi sarailii.


Deşi la prepararea ei sunt
folosite legume precum roşiile, ardeiul gras, ceapa şi castraveţii, salata
dobrogeană are un aspect diferit faţă de alte salate. La pregătirea ei se mai
folosesc două ouă fierte, măsline, smântână, telemea de oaie, zeamă de lămâie
şi puţin cimbru. Roşiile sunt tăiate în bucăţi potrivite, castraveţii în felii
subţiri, ardeiul gras în fâşii subţiri, iar ceapa solzişori, iar toate aceste
legume sunt amestecate. Pot fi adăugate şi frunze de salată, tăiate mărunt.
Separat, se face un sos, amestecând gălbenuşurile fierte cu puţină smântână, cu
albuşurile tocate mărunt şi cu măsline mărunţite. Se adaugă puţină zeamă de
lămâie şi cimbru măcinat şi se omogenizează. Acest sos este amestecat apoi cu
legumele deja pregătite, iar deasupra se pune telemea de oaie, dată prin răzătoare.
Se poate consuma ca atare sau în combinaţie cu carne pe grătar.

Vă mai propunem un alt
preparat specific Dobrogei, frigăruile cu carne de berbec. Avem nevoie de un kg
de pulpă de berbec, de câteva cepe, de piper şi de cimbru măcinat şi de puţin
vin. Se taie carnea în felii subţiri, se sărează puţin şi se lasă pentru câteva
ore într-un baiţ, adică un amestec de vin, cimbru şi piper. După aceea, se
înfig bucăţile de carne în ţepuşe de lemn sau din oţel inox, punând între ele
foi de ceapă. Frigăruile se pun apoi pe grătar şi se rotesc pentru a fi
pătrunse uniform de dogoare. Se consumă cu o salată de murături sau cu o salată
de varză acră.

Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company