Deserturi cu vişine
Rudele mai acrişoare ale cireşelor, vişinele se bucură de multe modalităţi de valorificare în bucătăria românească.
Ștefan Baciu, 25.07.2015, 10:03
Rudele mai acrişoare ale
cireşelor, vişinele se bucură de multe modalităţi de valorificare în bucătăria
românească. Din vişine se obţine vişinata, o băutură alcoolică nelipsită din
casele românilor, De asemenea, vişinele alcoolizate pot fi trase în ciocolată
şi servite ca bomboane. În partea de sud a Transilvaniei se mai face supă de
vişine, care provine din moştenirea gastronomică a saşilor, la fel ca şi supa
de mere. De asemenea, din vişine se pot obţine siropuri, gem şi dulceaţă de
vişine ce pot fi utlizate ulterior la prăjituri.
În această perioadă, când
sunt în stare proaspătă, se pot face multe prăjituri doar cu vişine sau cu
vişine în combinaţii cu creme sau cu ciocolată. Prăjitura simplă cu vişine se
face extrem de uşor şi de rapid. Avem nevoie de 3 ouă, de un pahar cu lapte, de
200 de grame de zahăr, de 250 de grame de făină, de praf de copt, de coaja rasă
de la o lămâie şi, bineînţeles de jumătate de kg de vişine. Vişinele trebuie
spălate, li se îndepărtează sâmburii şi sunt lăsate într-un castron cu puţin
zahăr peste ele. Într-un mixer se pun ouăle şi zahărul, se amestecă la o
turaţie mai mare, apoi se adaugă laptele şi făina şi se amestecă la o turaţie
mai mică, adăugând coaja de lămâie şi praful de copt. Se tapetează cu hârtie de
copt o tavă de aragaz peste care se toarnă această cocă, se nivelează după care
deasupra se pun vişinele, scurse de zeama pe care au lăsat-o. Se introduce tava
în cuptorul deja încălzit şi se coace la foc mediu timp de circa jumătate de
oră. Prăjitura poate fi servită caldă sau rece, după ce a fost pudrată cu zahăr
şi porţionată.
O altă reţetă rapidă este
cea de fursecuri cu vişine. Folosim aproape aceleaşi ingrediente, 3 ouă, de la
care avem nevoie, de această dată, doar de gălbenuşuri, de 200 de grame de
zahăr, de un pachet de unt de 100 de grame, de 200 de grame de făină, de praf
de copt, de un plic de zahăr vanilat, de coaja rasă de la o lămâie şi de
vişine, cărora le îndepărtăm sâmburii. Într-un mixer, se amestecă untul cu
zahărul până ce se transformă într-o cremă. Se adaugă coaja rasă de lămâie şi
zahărul vanilat, praful de copt şi, treptat, făina, amestecându-se până ce
aluatul este fin şi se desprinde uşor de castron. Cu ajutorul unei linguriţe,
se iau bucăti mici de aluat, care se aplatizează în tava de cuptor pe care am
întins deja hârtia de copt. În mijlocul fiecărui fursec se pune o vişină după
care tava se introduce în cuptorul preîncălzit în care se ţine, la foc mediu
spre mic, timp de aproximativ 20 de minute, până când fursecurile capătă o
nuanţă galben-arămie. Dacă doriţi, puteţi stropi fursecurile cu un topping de
ciocolată.