Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Pui la ceaun

Vara este anotimpul celor mai multe serbări câmpeneşti, ocazii de a asculta muzică tradiţională, dar de a petrece alături de familie şi de prieteni.

Pui la ceaun
Pui la ceaun

, 18.07.2015, 08:57

Vara este anotimpul celor mai multe
serbări câmpeneşti, ocazii de a asculta muzică tradiţională, dar de a petrece
alături de familie şi de prieteni. Se poate spune că serbarea câmpenească este
o alternativă la ieşirea la iarbă verde, iar în acest caz, pentru a pregăţi
ceva gustos poate fi utilizat ceaunul în locul grătarului cu cărbuni.


Mâncăruri
tradiţionale pentru serbările câmpeneşti sunt tocanele de carne cu multe, multe
legume şi puiul la ceaun. Comparat cu un fast-food arhaic, puiul la ceaun este
pe cât de uşor de preparat, pe atât de gustos. Avem nevoie de unul sau de doi
pui pe care îi tăiem în bucăti mai mici, pe care le sărăm şi le condimentăm cu
puţin piper. În Transilvania, datorită influenţei bucătăriei maghiare, carnea
de pui este condimentată şi cu boia. Bucăţile de carne sunt apoi pregătite
într-un ceaun de tuci, suspendat pe pirostrii, deasupra jarului. În ceaun se
toarnă ulei sau se topeşte untură, cât să acopere bucăţile de carne care se
rumenesc în scurt timp, fiind tocmai bune pentru a fi consumate. Aceasta este
cea mai simplă reţetă de pui la ceaun, care se poate servi imediat cu mujdei de
usturoi şi cu mămăligă.


Puiul la ceaun poate
fi pregătit alături de ceapă şi de ardei gras, legume pe care le mărunţim şi pe
care le rumenim în puţin ulei, împreună cu carnea de pui, deja condimentată. Se
adaugă apoi una sau două căni cu apă, eventual vin alb şi lăsăm să fiarbă circa
20 de minute, înainte de a fi servit.


Puiul la ceaun poate
fi pregătit şi împreună cu ciuperci, precum şi cu mai multe condimente. Astfel,
după ce bucăţile de carne de pui şi de ceapă s-au rumenit uşor şi după ce au
fost stinse în apă, în ceaun pot fi adăugate ciuperci întregi, de tip
champignon. Cu puţin timp înainte de a fi luat de pe foc, în ceaun se adaugă
puţin coriandru mărunţit, două … trei fire de busuioc şi frunze tocate de
pătrunjel.

Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company