Sarmale de post
Mâncărurile de cartofi, de fasole sau cu varză murată sunt specifice pentru postul Crăciunului. Ciupercile sunt, de asemenea, recomandate în perioada postului, deoarece înlocuiesc cu succes carnea.
Ștefan Baciu, 13.12.2014, 10:00
Mâncărurile de cartofi, de fasole sau cu varză murată sunt specifice pentru postul Crăciunului. Ciupercile sunt, de asemenea, recomandate în perioada postului, deoarece înlocuiesc cu succes carnea. Sarmalele reprezintă una dintre mâncărurile pregătite cu ocazia Crăciunului, iar atunci când nu conţin carne pot fi consumate şi de cei care ţin post.
Avem nevoie de o varză acră de două ceşti de orez, de câteva cepe, de doi morcovi, de ulei, bulion, cimbru, piper boabe şi piper măcinat, două foi de dafin şi sare. Ceapa, tăiată subţire, trebuie călită în ulei, după care se adaugă orezul, spălat în mai multe ape şi apoi scurs de apă, precum şi morcovii, daţi pe răzătoare. În umplutură se mai pot adăuga fie ciuperci, tocate mărunt, fie fructe uscate precum stafide şi prune, tocate mărunt. După ce s-au incins bine, se adaugă bulion, piper măcinat şi sare după gust şi se omogenizează.
Varza murată trebuie desfăcută cu grijă, foaie cu foaie. După ce au fost spălate bine în apă rece, foilor de varză le sunt îndepărtate nervurile pentru a putea rulate apoi cu umplutura. După aşezarea sarmalelor în cratiţă, se toarnă puţină apă clocotită, se amestecă cu o lingură de bulion, se pun câteva boabe de piper şi o crenguţă de cimbru, apoi se acoperă cu varză tocată. Cratiţa trebuie lăsată în cuptor, la foc potrivit pentru circa 45 de minute, până când varza şi sarmalele de la suprafaţă încep să se rumenească.