Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, ba chiar şi cu puţină zăpadă în octombrie, este semnalul că a venit momentul pentru a pune varza la murat. Se spune că varza trebuie să fie atinsă de brumă înainte de a fi pusă la murat.

Varză murată
Varză murată

, 01.11.2014, 09:39

Vremea rece, cu ploi, ba chiar şi cu puţină zăpadă în octombrie, este semnalul că a venit momentul pentru a pune varza la murat. Se spune că varza trebuie să fie atinsă de brumă înainte de a fi pusă la murat.



Trebuie alese verze de dimensiune medie, cu foi subţiri, 15 … 20 de verze, adică vreo 30 de kg la un butoi cu capacitatea de 60 de litri din material plastic sau din lemn. Trebuie îndepărtate frunzele veştede de la exterior, iar cotorul verzelor trebuie crestat cu un cuţit pentru ca saramura să pătrundă mai uşor în interior. Pe lângă varză, în butoi se mai pun ramuri de mărar uscat, ramuri de cimbru uscat, câteva rădăcini de hrean, o gutuie, doi ştiuleţi de porumb şi, pentru a colora puţin zeama, se mai adaugă o varză roşie sau una, două sfecle roşii. Dacă rădăcinile de hrean sunt prea groase, atunci acestea trebuie despicate în două sau mai multe bucăti.



După ce toate ingredientele au fost puse în butoi, se face saramura. Punem apă la fiert şi dizolvăm sare în această apă, proporţia fiind de o lingură şi jumătate de sare la fiecare litru de apă. După ce a fost adusă la fierbere, saramura trebuie turnată peste verzele din butoi până când cele aflate deasupra sunt acoperite cu totul. Deasupra verzelor se pune, de obicei, o greutate pentru ca verzele să rămână scufundate în saramură.



După două-trei zile se face aşa-numita pritocire. Dacă butoiul are robinet la partea inferioară, atunci se trage zeama din butoi după care este turnată din nou pe partea de deasupra. În lipsa robinetului, zeama de varză poate fi vântuarată cu ajutorul unui tub sau al unui furtun prin care se introduce aer în partea de jos a butoiului. Operatiunea trebuie repetată



Varza murată este folosită pentru preparea sarmalelor, a verzei călite sau chiar şi ca salată. Zeama de varză este folosită pentru acrirea ciorbelor. Există ciorba de potroace servită, în mod tradiţional, spre dimineaţă la nunţi, o ciorbă la care se pune carne de pui şi care este acrită cu zeamă de varză.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 aprilie 2025

Papanaşi

Clătitele umplute cu dulceaţă, cremă de ciocolată, mai rar cu brânză dulce şi papanaşii reprezintă cele mai populare deserturi din oferta...

Papanaşi
Foto: sharonang / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 aprilie 2025

Pe masa de Paşte

Toţi creştinii se pregătesc să sărbătorească Paştele, sărbătoare marcată în acest an la 20 aprilie. În comunităţile creştine se fac...

Pe masa de Paşte
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 aprilie 2025

Pentru Masa de Florii

La sfârșitul acestei săptămâni, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, zi în care pentru ortodocşi este dezlegare la pește. De aceea,...

Pentru Masa de Florii
Praz (Foto: Aromaengel /pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 aprilie 2025

Praz umplut

Pe lângă faptul că are rolul principal în unele reţete, prazul este utilizat şi în câteva expresii ale limbii române. Expresia „a mânca...

Praz umplut
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 martie 2025

Minciunele şi alte amăgiri culinare

Pentru că ne apropiem de 1 aprilie, ziua păcălelilor, vă propunem şi o reţetă de gogoşi denumite minciunele. De fapt, chiar există o...

Minciunele şi alte amăgiri culinare
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 martie 2025

Preparate din sardine

Peste câteva zile va fi Bunavestire, sărbătoare importantă a calendarului creştin. Ziua de Bunavestire şi cea de Florii sunt singurele din...

Preparate din sardine
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 martie 2025

Sarmale de post

În această ediţie vă prezentăm câteva reţete de sarmale de post, fie în foi de varză, fie în foi de viţă. Începem cu modul de preparare...

Sarmale de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 martie 2025

Mâncăruri călugăreşti de post

De câteva zile s-a intrat în postul Paştelui, o perioadă de 7 săptămâni în care, cu mici excepţii, sunt consumate doar mâncăruri din...

Mâncăruri călugăreşti de post

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company