Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Crap la proţap

Crapul se poate pregăti în multe feluri, saramură, prăjit sau în cuptor, cu legume, deasupra unui strat de varză călită ori a unui strat de ceapă călită, ultimul fiind un preparat numit plachie.

Crap la proţap
Crap la proţap

, 26.07.2014, 09:02

Crapul se poate pregăti în multe feluri, saramură, prăjit sau în cuptor, cu legume, deasupra unui strat de varză călită ori a unui strat de ceapă călită, ultimul fiind un preparat numit plachie. Pentru că este vară, iar ieşirile la iarbă verde au devenit ceva obişnuit pentru români, în această editie vă oferim câteva sugestii privind preparate din crap la grătar.



Presupunem că avem un crap de 2 … 3 kg, pe care îl curăţăm de solzi, îl eviscerăm, îl spălăm şi îl porţionăm tăindu-l transversal în felii cu o grosime de 2 … 3 cm. Presărăm sare pe aceste medalioane de peşte şi le lăsăm la rece. Spălăm bucăţile de peşte pentru a indepărta surplusul de sare înainte de a le pune în lada frigorifică. Ajunşi la iarbă verde, încingem grătarul şi punem medalioanele deasupra jarului după ce le-am uns puţin cu ulei pentru a nu se lipi. Le lăsăm să se rumenească pe ambele părţi, iar apoi le punem într-o cratiţă cu capac. Separat, pregătim un sos de roşii din jumătate de kg de roşii, două căpăţâni de usturoi, un ardei iute şi o legătura de pătrunjel verde. Fierbem puţină apă în care adăugăm roşiile mărunţite, usturoiul tăiat în felii subţiri, la fel şi rondele de ardei şi, frunzele tocate de pătrunjel. Acest sos îl turnăm peste medalioanele de crap aflate deja în cratiţă. Se serveşte cu mămăligă şi, neapărat, cu un vin alb şi sec.



Există şi o modalitate mai spectaculoasă de a pregăti un crap de 2 … 3 kg în aer liber. Peştele trebuie pregătit cu o seară înainte. După ce este curăţat de solzi, eviscerat şi spălat, peştele trebuie dat cu sare şi pus la păstrare în frigider, într-un vas acoperit. De asemenea, pregătim un mujdei de usturoi pe care îl stingem în suc de roşii şi în care adăugăm puţin busuioc şi cimbru. O sticlă de ulei şi două lămâi completează lista necesară pentru a pregăti crapul la proţap. Dacă facem focul într-o groapă, atunci trebuie să înfigem oblic, în marginea gropii, o tijă metalică, în al cărei capăt fixăm crapul, la o înălţime de 50 de cm deasupra jarului. Uns în prealabil cu ulei, atât în exterior, cât şi în interior, crapul trebuie aşezat cu burta orientată spre jar. De asemenea, pentru a fi mai bine pătruns de dogoarea jarului, burta crapului trebuie desfăcută puţin, cu ajutorul unui băţ. Lăsăm peştele deasupra jarului circa trei sferturi de oră, dar ne putem da seama când este gata după culoarea arămie pe care trebuie să o capete. După porţionare, poate fi servit fie cu mujdei de usturoi, fie cu lămâie şi, bineînţeles, cu un vin alb, sec sau demisec, bine răcit!

Etichete:
Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company