Mâncăruri din Muntenia
În această ediţie ne oprim în Muntenia pentru a vă prezenta câteva mâncăruri specifice acestei provincii.
Ștefan Baciu, 18.01.2014, 07:19
În această ediţie ne oprim în Muntenia pentru a vă prezenta câteva mâncăruri specifice acestei provincii. În documentele vremii întâlnim referiri la petrecerile date de domnitorii Munteniei în onoarea oaspeţilor străini şi la abundenţa preparatelor de pe masa princiară. Şi boierii ofereau astfel de ospeţe, de obicei de Crăciun, Bobotează şi Paşte. La aceste mese se dădeau şi câte 60 de feluri de mâncare, iar mesenii erau obligaţi să golească farfuriile, cazul contrar fiind considerat o mare jignire pentru gazdă. La mesele boiereşti de altădată se folosea carnea de oaie, porc şi pasăre, cea de vită în general fiind evitată deoarece se considera că este un animal muncit. Se folosea totuşi zeama rezultată din fierberea cărnii de vită.
Bucătăria din Muntenia se poate caracteriza prin diversitate şi ingeniozitate. De-a lungul vremii, a fost influenţată de bucătăria grecească, orientală, de cea franceză, dar chiar şi de cea italiană. Bucătăria din Muntenia foloseşte un sortiment variat de legume, carne, produse din carne, peşte, lapte, paste făinoase şi fructe. Piftia de cocoş, de gâscă sau cea de porc reprezintă un preparat tradiţional din Muntenia. Pe vremuri, oaspeţii străini care participau la ospeţele domneşti sau boiereşti erau uimiţi de acest preparat, în care erau introduse şi bucăţi de legume, care prin coloritul lor făceau o bună impresie musafirilor. O bună impresie lăsau mesenilor şi fructele în saramură, precum merele sau pepenii, care însoţeau o mâncare grasă. În funcţie de anotimp, fripturile erau servite toamna, de exemplu, cu garnitură de gutui, iar în cursul iernii cu prune afumate.
Ciorbele, acrite cu borş, sunt bogate în legume, folosindu-se îndeosebi carne de pasăre şi de vacă. Des întâlnită este şi ciorba de perişoare, dreasă cu smântână. Cu astfel de ciorbe îşi începeau ziua boierii de altădată, care se trezeau târziu şi, evident, nu serveau micul dejun.
În continuare, vă prezentăm modul de preparare a ciorbei cu carne şi legume, acrită cu borş. Avem nevoie de o bucată de carne, fie ea de porc, de vită sau de pasăre şi de multe legume: o ţelină, câte două rădăcini de pătrunjel, păstârnac şi morcov, doi cartofi, mazăre, ardei gras, o bucată de varză, o ceapă mare. De pe listă nu trebuie să lipsească sucul de roşii sau bulionul, o legătură de verdeaţă, pătrunjel, leuştean sau tarhon.
Într-o oală mare, se pune carnea la fiert, tăiată cubuleţe şi se spumează de câteva ori. Tot zarzavatul, tăiat în cuburi mici, se pune la fiert în aceeaşi oală. Cu un sfert de oră inainte de a lua oala de pe foc adăugăm borşul, iar la final, când şi carnea şi legumele sunt fierte mai punem suc de roşii, verdeaţa tocată mărunt şi sare după gust. Ciorba se serveşte caldă, dreasă cu smântână şi cu un ardei iute. Poftă bună!