Preparate tradiţionale din carne de pasăre
În tradiţia populară românească, Lăsata Secului este un prilej de reunire a familiei. Copiii îşi vizitează părinţii, finii trebuie să îi viziteze pe naşi, iar acest obicei este, de fapt, o petrecere în familie, cu preparate speciale precum piftie, friptur
Ștefan Baciu, 16.11.2013, 09:38
În tradiţia populară românească, Lăsata Secului este un prilej de reunire a familiei. Copiii îşi vizitează părinţii, finii trebuie să îi viziteze pe naşi, iar acest obicei este, de fapt, o petrecere în familie, cu preparate speciale precum piftie, fripturi la cuptor şi plăcinte, stropite bineînţeles cu tărie şi cu vin.
Un preparat tradiţional este piftia de pasăre, de găină sau de gâscă a cărei reţetă o prezentăm în continuare. Avem nevoie de un kg de aripi şi pulpe, precum şi de câteva gheare şi capete pentru ca piftia să se închege mai repede. Ne mai trebuie două cepe, doi morcovi, o căpăţână de usturoi şi câteva frunze de pătrunjel verde. Toată carnea trebuie pusă la fiert împreună cu morcovii şi ceapa, având grijă să îndepărtăm spuma formată, iar spre final trebuie adăugată şi puţină sare. Bucăţile de carne sunt scoase apoi din fiertură pentru a fi îndepărtate oasele. Carnea este mărunţită şi împrăştiată într-un vas mai mare sau în mai multe castroane, adăugăm usturoi pisat şi turnăm şi zeama rezultată din fierberea cărnii, pe care trebuie să o strecurăm pentru a nu lăsa resturi de oase sau cartilagii. Pentru ornare, pot fi adăugate frunze de pătrunjel şi felii subţiri de gogoşari în oţet. Lăsăm această compoziţie să se răcească, apoi punem vasul sau castroanele la rece pentru ca piftia să se închege, după care poate fi servită.
Un alt preparat tradiţional este friptura de pasăre, pregătită altădată în gospodăria tradiţională, în combinaţie cu gutui sau cu mere. Pentru a realiza una dintre cele mai simple reţete, avem nevoie de un pui sau de câteva pulpe de pui, de câţiva cartofi, de două gutui şi de două cepe de mărime potrivită. Friptura poate fi pregătită fie într-o tavă mai adâncă, fie într-un vas tradiţional de lut. Curăţăm cartofii şi îi tăiem în cuburi, iar ceapa în rondele şi în această ordine le punem în vas. În cazul în care folosim o tavă metalică, turnăm o cană cu apă. Punem apoi puiul, uns cu ulei şi condimentat cu puţin piper, precum şi gutuile, tăiate în felii subţiri. Lăsăm la cuptor circa 45 de minute, la foc potrivit, până când carnea se rumeneşte, după care friptura poate fi servită.