Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate din crap

Pentru că am intrat în anotimpul vacanţelor, vă dăm câteva sugestii gastronomice pentru ieşirile la iarbă verde, atunci când aveţi posibilitatea de a instala un grătar.

Preparate din crap
Preparate din crap

, 22.06.2013, 06:23

Pentru că am intrat în anotimpul vacanţelor, vă dăm câteva sugestii gastronomice pentru ieşirile la iarbă verde, atunci când aveţi posibilitatea de a instala un grătar. Deasupra jarului, pe grătar, nu vom pune mici, cârnaţi, carne de porc sau de pui, ci peşte. Să presupunem că avem un crap de 2-3 kg, pe care trebuie să îl curăţăm de solzi, îl eviscerăm, îl spălăm şi îl porţionăm tăindu-l transversal în felii groase de circa 2 cm. Presărăm sare pe aceste medalioane de peşte şi le lăsăm la rece. Apoi le punem în lada frigorifică şi, odată ajunşi la iarbă verde, încingem grătarul.



Spălăm medalioanele de peşte de sare, ungem bucăţile de peşte cu puţin ulei pentru ca să nu se prindă de grătar. Se rumenesc bine, pe ambele părţi, apoi le punem într-o cratiţă cu capac. Separat, pregătim un sos de roşii pentru care avem nevoie de jumătate de kg de roşii, două căpăţâni de usturoi şi pătrunjel verde. Tocăm roşiile, le fierbem în puţină apă. Adăugăm usturoiul tăiat şi, spre final, frunzele de pătrunjel, tăiate mărunt şi sare după gust. Acest sos îl turnăm peste medalioanele de crap aflate deja în cratiţă. Se serveşte cu mămăligă şi, neapărat, cu un vin alb şi sec.



Un preparat cu adevărat spectaculos obţinut în aer liber este crapul la proţap. Avem nevoie de un crap de 2-3 kilograme, dar merge şi unul mai mare. Înainte de a pleca la iarbă verde, curăţăm şi eviscerăm peştele, îl spălăm, îl sărăm şi îl lăsăm în frigider. Tot acasă, pregătim un mujdei de usturoi pe care îl stingem în suc de roşii şi în care adăugăm puţin busuioc şi cimbru uscat, pe care îl sfărâmăm între degete. Punem şi mujdeiul, şi peştele, pe care în prealabil îl spălăm de sare, în lada frigorifică şi… pornim la iarbă verde, nu înainte de mai lua cu noi o sticlă de ulei şi una, două lămâi. Dacă facem focul într-o groapă, atunci trebuie să înfigem oblic, în marginea gropii, o tijă metalică, în al cărei capăt fixăm crapul la o înălţime de 50 de cm deasupra jarului. Uns în prealabil cu ulei, atât în exterior, cât şi în interior, crapul trebuie aşezat cu burta orientată spre jar.



De asemenea, pentru a fi mai bine pătruns de dogoarea jarului, burta crapului trebuie să rămână desfăcută, lucru pe care îl putem realiza cu ajutorul unui băţ. Lăsăm peştele deasupra jarului circa trei sferturi de oră, dar ne putem da seama când este gata după culoarea arămie pe care trebuie să o capete. Se porţionează şi se serveşte fie cu mujdei de usturoi, fie cu lămâie şi, bineînţeles, cu un vin alb, sec sau demisec, bine răcit, pe care trebuie, de asemenea, să îl luaţi cu dvs. în lada frigorifică.

Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company